Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean Brăila are datorii de 5 milioane de euro către furnizori

Mai exact, la data de 31 decembrie 2008, Spitalul Judeţean Brăila avea înregistrate şi raportate datorii de 153 miliarde de lei vechi, toate aferente anului 2008. Din această restanţă de anul trecut, spitalul a achitat 30% până la această dată, rămânând de plată 107 miliarde de lei, dintre care 74 miliarde lei reprezintă contravaloarea medicamentelor, iar diferenţa se regăseşte în materiale sanitare, reactivi şi alte cheltuieli. În anul 2009, spitalul înregistrează datorii de 94 miliarde lei, dintre care 41 miliarde lei numai pentru medicamente, restul fiind contravaloarea materialelor sanitare şi alte cheltuieli. Însumând datoria de 94 miliarde lei de anul acesta cu restanţa de 107 miliarde lei din 2008, rezultă un total de peste 200 miliarde de lei vechi, deci aproximativ 5 milioane euro. Marian Bunea a mai precizat că datoriile din 2009 sunt în termenele scadente şi că aprovizionarea cu medicamente se face fără probleme, iar stocurile acoperă necesarul spitalului. "Nu am primit un ultimatum, o adresă clară, în care să ni se comunice că nu ne vor mai furniza medicamente", a declarat Marian Bunea. Acesta a recunoscut că au existat sincope în aprovizionarea cu medicamente, generate de schimbarea preţului produselor, întârzierea livrărilor, dar acestea nu reprezintă o situaţie generalizată. În ciuda acestui fapt, numeroşi pacienţi, dar mai ales aparţinătorii acestora, reclamă că sunt nevoiţi să cumpere din buzunarul propriu medicamente sau materiale sanitare, pe timpul internării. "Am fost nevoită, într-o singură zi, să fac trei drumuri până la farmacie pentru a cumpăra medicamentele pe care mi le-au indicat asistentele şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns, am mai fost încă o dată trimisă să cumpăr seringi. Dacă nu ai avea bani şi nu ţi-ai putea cumpăra singur toate lucrurile acestea, nu ştiu cum te-ai descurca pentru că ce îţi dau ei e foarte puţin în comparaţie cu ceea ce ar fi nevoie. Şi lucrul acesta nu se întâmplă doar aici, în toate spitalele e la fel", ne-a declarat ruda unui pacient.

Ministerul Sănătăţii nu va achita datoriile spitalelor

Reamintim că marţi, furnizorii de medicamente au ameninţat că vor opri livrările către mai multe spitale din ţară dacă acestea nu îşi plătesc datoriile pe care le au faţă de companiile membre, care se ridică la 85 de milioane de euro. Pe lista marilor datornici dată publicităţii de Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) figurează Spitalului Clinic Colentina din Capitală şi spitalele judeţene de urgenţă din Iaşi, Craiova, Târgu Mureş, Timişoara şi Botoşani.

Ministerul Sănătăţii nu va achita aceste datorii de aproape 85 milioane de euro, întrucât aceste restanţe sunt acumulate în anii anteriori, majoritatea în afara bugetului aprobat, a precizat, ieri, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. "În cazul a 47 de spitale, obligaţiile financiare proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate. Deşi în anii 2006 şi 2007 au fost achitate arieratele acumulate până la 31 decembrie 2005, în anii 2008 si 2009 situaţia se repetă", a precizat Bazac. El a cerut, ieri, ca echipe mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să facă verificări la peste 40 de spitale care înregistrează restanţe acumulate în afara bugetului aprobat.

De asemenea, din 5 iulie, toate unităţile sanitare vor fi obligate să afişeze pe portalul www. e-sanatate.ro toate cheltuielile publice, precum şi execuţia bugetară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro