Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean în comă de gradul II

* mai mult, aparate medicale importante pentru spital s-au defectat unul după altul, şi-aşa au rămas * dr. Mihăilescu ar vrea bani pentru utilităţi de la Consiliul Judeţean * Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ, susţine că este ilegală plata utilităţilor din bugetul judeţului * Stancu acuză managementul defectuos al echipei lui Mihăilescu, care, în opinia acestuia, ar trebui să-şi dea demisia *

După ce au aşteptat luni de zile rectificarea de buget şi s-au încărcat de datorii, spitalele au primit atâţia bani cât să nu moară. Stocul de medicamente este la "limita de avarie", în timp ce criza bagă tot mai mulţi oameni în spitale. La Brăila, în ultimele trei luni, Spitalul Judeţean de Urgenţă a primit bani numai pentru salarii şi o parte din utilităţi. În asemenea condiţii, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ nu va mai putea cumpăra medicamente, susţine managerul general, dr. Ştefan Mihăilescu, din cauza subfinanţării. Mai mult, din cauza crizei financiare, spitalul întâmpină dificultăţi la plata utilităţilor curente şi nu poate face cheltuieli pentru reparaţiile echipamentelor defecte. În momentul de faţă, Spitalul Judeţean se înregistrează cu servicii efectuate în plus faţă de cele trecute în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. "Finanţarea făcută de către Casa de Sănătate este mult sub nivelul serviciilor pe care le efectuăm. La Brăila, în ultimele 3 luni, CJAS a dat bani numai pentru salarii şi o parte din utilităţi. În momentul de faţă sunt extrem de puţine medicamente în spital. Vom lua decizia să nu mai cumpărăm medicamente, din moment ce Casa de Sănătate nu plăteşte pentru aşa ceva. Pe de altă parte, ce menire mai are un spital care trebuie să rezolve problemele bolnavilor, dacă nu dispune de medicamente?", consideră dr. Mihăilescu. Managerul spitalului a mai precizat că din datoria de anul trecut, de 180 miliarde lei, a mai rămas o restanţă de 30-40 miliarde lei. În schimb, a crescut numărul somaţiilor din partea furnizorilor neplătiţi. "Avem vrafuri de somaţii de la firme, însă pot spune că 99% dintre ele sunt înţelegătoare", a spus dr. Mihăilescu.

Echipamente medicale defecte

Lipsa de medicamente nu este singura cu care se confruntă unitatea spitalicească. În mai multe secţii s-au defectat echipamentele medicale folosite la diagnosticarea sau tratamentul pacienţilor, din cauza numărului mare de ore de utilizare. "La secţia de Urologie s-a defectat instalaţia de sterlizare. Am cerut ajutorul Consiliului Judeţean, dar răspunsul primit a fost unul neclar, nu s-a făcut o analiză a situaţiei. Am luat bani din cotele de salarii, aceasta este singura sursă, de unde să iau din altă parte? La Cardiologie s-au stricat defibrilatoarele, la Gastroenterologie, colonoscopul. În ianuarie am cumpărat tub pentru computerul tomograf, a costat 700-800 milioane de lei şi a funcţionat 4-5 luni, dar am constatat că în această perioadă a fost folosit pentru un număr de pacienţi care înainte se înregistra în timp de 2 ani. Echipamentul radiologic nu funcţionează de un an, dar numai deplasarea unei echipe de la firma care ar putea să-l repare şi care este unică în ţară, costă 100 milioane de lei", a declarat dr. Ştefan Mihăilescu. În opinia managerului, soluţia pentru supravieţuirea spitalului pe timp de criză ar fi un sprijin financiar de la Consiliul Judeţean. "Am participat la o analiză la Ministerul Sănătăţii privind situaţia mai multor spitale din ţară. Am constatat că, în general, spitalele primesc bani de la consiliile judeţene, pentru plata utilităţilor, iar cu acest ajutor lucrurile stau bine. La noi, există o colaborare şi un ajutor din partea Consiliului Judeţean, mă refer la clădirea nouă din curtea spitalului, la echipamentul RMN, CT, care vor sosi cât de curând. Pe noi ne omoară însă lucrurile mici", a spus dr. Mihăilescu.

"Managerul ar trebui să-şi dea demisia"

Soluţia vizată de managerul Spitalului Judeţean este însă de neacceptat pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, acesta atrăgând atenţia asupra faptului că nu ar fi una legală. "D-l manager, în primul rând, să citească legea. Să nu uite că în banii pe care îi primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate are incluse căldura, electricitatea, oxigenul, aerul comprimat, fluidele cum le spun ei. În nici un caz menirea Consiliului Judeţean nu este de a acoperi utilităţile unui spital", a subliniat Stancu. Preşedintele CJ s-a arătat nemulţumit, ca şi în alte rânduri, de managementul pe care-l asigură dr. Mihăilescu, considerând că acesta ar trebui să-şi dea demisia. "Când începuse ca spitalul să meargă bine, sub conducerea altui manager, interimar, a venit această lege care numai în România se poate întâmpla şi am reluat repunerea acestor aşa-zişi manageri sau directori din echipa managerială, alde Mihalache şi Orlov, care au salarii de zeci de milioane de lei vechi lunar, mă întreb pentru ce, şi am reinstaurat dezordinea şi incapacitatea de a face ceea ce trebuie într-un spital, adică să restructurăm. Primul lucru de care am avut grijă a fost să semnăm acte adiţionale pentru a susţine, la costuri foarte ridicate, blocul alimentar şi spălătoria. Este inadmisibil ce se întâmplă şi cum organele statului, cu toate că am făcut fel de fel de afirmaţii publice, pe care mi le asum, nu s-au sesizat şi stau dosare la DNA şi peste tot. De altfel, managerul are începută urmărirea penală. Probabil se va pune în mişcare şi acţiunea penală, iar noi stăm, circa 400.000 de locuitori ai judeţului şi ne uităm neputincioşi cum acest individ este agăţat cu şufele de scaunul ăla. Probabil că de meserie s-a făcut manager. Eu cred că este medic înainte de toate. Dar una peste alta, nu este menirea Consiliului Judeţean să se ocupe de manageriatul spitalului. Când va veni la CJ, o să mă ocup eu de manageriatul spitalului şi o să avem tot ce ne trebuie acolo. Dacă ar fi om de onoare şi de bun simţ, împreună cu toţi acoliţii care gravitează în jurul dumnealui, ar trebui să-şi dea demisia, pentru că nu este capabil să rezolve problema unui spital din punct de vedere managerial. Când a făcut contractul de manageriat, a spus că utilităţile vor fi acoperite de Consiliul Judeţean? Nu vrea să-i plătesc şi medicamentele? Plata utilităţilor s-o uite şi să-mi scrie mai rar, că nu-mi sunt dragi scrisorile lui. Să le scrie celor care l-au pus pe funcţie, respectiv Ministerului Sănătăţii, nu mie", a spus Gheorghe Bunea Stancu.

O veste bună: Centrul de Imagistică ar putea deveni funcţional în două luni

Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că procedurile de licitaţie pentru cele cinci aparate din dotarea Centrului de Imagistică au fost încheiate şi deja au fost semnate contractele cu firmele câştigătoare. Este de aşteptat ca în mai puţin de 50 de zile, echipamentele să fie montate şi să poată să fie date în funcţiune. "Imagistica este într-o fază în care se fac amenajările. Vor fi acolo CT, RMN, osteodensitometru, un ecograf doppler aşa cum nu există în Brăila, de peste 100 mii euro şi vom acoperi ceea ce înseamnă imagistică. Echipamentele vor rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean şi probabil vor avea un regim special de funcţionare, de monitorizare, de control a activităţii aparatului respectiv. Acesta trebuie să fie orientat către interesul general şi nu către şmecherii pe care cred unii că le fac sau spun că astăzi merge şi mâine nu mai merge, că avem noi pe stradă nu ştiu care aparat de imagistică", a spus Stancu.
Reamintim că Centrul de Imagistică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă este o investiţie de aproape 2 milioane de euro, suportată de Consiliul Judeţean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro