Mergi la conţinutul principal

Spitalele brailene sint sub orice critica

Saptamina trecuta s-a incheiat evaluarea unitatilor sanitare cu paturi din Braila, control facut timp de o luna de zile de catre o comisie mixta, formata din reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica, Inspectiei Sanitare de Stat si cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Verificarea a vizat, printre altele, evaluarea conditiilor igienico-sanitare in spitalele din municipiu si judet si, potrivit informatiilor furnizate de dr. Lavinia Craioveanu, inspector-sanitar-sef Inspectia Sanitara de Stat, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie este singurul care nu pune probleme. In aceste conditii, se apreciaza ca va fi si primul spital care va obtine autorizatie sanitara de functionare fara plan de conformare, intrucit acesta a fost indeplinit in totalitate. Intr-o situatie favorabila s-a situat in urma controlului si Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC), care, desi mai are unele probleme minore de rezolvat, va obtine autorizatia sanitara de functionare tot fara plan de conformare.
Probleme deosebite s-au inregistrat la Spitalul de Psihiatrie, unde constructorii care au realizat lucrarile de renovare au facut greseli elementare, in sensul ca la dusuri si la grupurile sanitare, de exemplu, evacuarea apelor reziduale nu se poate face pentru ca panta de scurgere este in sens invers. La Spitalul Judetean s-au inregistrat mai multe nereguli vizind respectarea conditiilor igienico-sanitare. Cele doua unitati spitalicesti au fost sanctionate conform legislatiei in vigoare, cu amenzi de 165 milioane lei vechi, aceasta fiind prima sanctiune financiara pe care inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat o imputa spitalelor brailene pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare.

La Psihiatrie, constructorii au facut invers panta de scurgere a apelor reziduale

Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon", in care s-au desfasurat lucrari de reabilitare si modernizare a unor cladiri in care a functionat sectia de boli infectioase si sectia de dermatologie a Spitalului Judetean, a fost reabilitat printr-un program PHARE. In acest spatiu, din luna februarie, s-au mutat sectiile de psihiatrie l si ll, desi nu exista nici o avizare de proiect, iar spatiul nu are autorizatie sanitara. Pavimentul, peretii, grupurile sanitare, dusurile, baile, etc. sint neadecvate pentru o activitate sanitara, acolo existind linoleum si var simplu. Mai mult, dusurile, baile, grupurile sanitare prezinta evacuarea apelor reziduale fara panta de scurgere sau panta inversa, un fel de "riu care urca muntele". Pentru ca nu exista un sistem corespunzator de evacuare a apei reziduale, dupa ce s-au investit sume impresionante in acest spital, imbaierea bolnavilor se face "in albie". Din aceste motive, Inspectia Sanitara de Stat a sanctionat conducerea Spitalului de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" pentru functionarea fara autorizatie sanitara, a suspendat activitatea pentru sectiile respective si a informat conducerea unitatii administrativ-teritoriale si unitatea de implementare a proiectului, pentru a pune la dispozitia organelor de control avizul sanitar de proiect. Aceasta, intrucit nu se stie nimic de existenta acestui aviz, iar conducerea Autoritatii de Sanatate Publica nu a eliberat nici un aviz sanitar pentru acest proiect, pe motiv ca nici nu a fost solicitat. "Conducerea unitatii spitalicesti a recunoscut ca masurile pe care ISS le-a luat sint cele corecte si, in functie de ce ni se va pune la dispozitie, vom dispune si alte masuri. Din punctul meu de vedere, acel spatiu nu poate sa functioneze in aceste conditii si fara sa existe autorizatie sanitara. Este pacat, pentru ca s-au primit niste bani si se putea face un lucru extraordinar, dar, pe afara e vopsit gardul, iar inauntru-i leopardul. Pentru Spitalul de Psihiatrie, amenda pentru functionare fara autorizatie sanitara este intre 10 si 40 milioane lei vechi, dar mentionez receptivitatea si colaborarea conducerii acestui spital, fata de amenda sau chiar inchiderea sectiilor", am aflat de la dr. Lavinia Craioveanu.

Licitatia si receptia lucrarilor nu au fost facute de spital

Dupa ce a a achitat amenda aplicata de inspectorii ISS, ing. Florentin Craciun, managerul general al acestui spital, ne-a spus ca unitatea pe care o conduce este victima colaterala a lucrarilor efectuate de firma de constructie. "Licitatia nu a fost facuta de noi, iar receptia a fost facuta de o comisie din partea Primariei. Daca firma dadea curs cererilor noastre de a remedia lucrarile, nu s-ar fi ajuns aici. La sesizarea noastra au venit, au facut unele reparatii, dar nu in totalitate. In general, conditiile actuale nu se compara cu ce a fost, dar, acolo unde este panta inversa, trebuie sa se refaca lucrarea. Se pot face remedieri, pentru ca este o greseala a muncitorilor, in proiect nu se putea sa fie asa ceva. Noi nu avem insa nici proiect, nu am facut nici receptia, dar exista riscul ca in asemenea situatie sa nu putem obtine autorizatia sanitara de functionare a unitatii, ceea ce ne-ar afecta in incheierea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate", ne-a spus ing. Florentin Craciun, adaugind ca, in cursul acestei saptamini, urmeaza sa analizeze aceasta situatie cu reprezentantii Primariei.

La Spitalul Judetean, circuitele sint nefunctionale

Pentru Spitalul Judetean de Urgenta controalele s-au desfasurat pe pavilioane, intrucit unitatea functioneaza in 6 locatii: corpul A, situat pe Soseaua Buzaului nr. 2, corpul B, pe strada Pietatii nr. 1, pavilion cunoscut ca Spitalul 3; sectia de boli infectioase de pe strada Zambilelor nr. 2, sectia pediatrie lll, pe strada Dobrogeanu-Gherea sau sectia de distrofici si sectiile exterioare, din localitatile Viziru si Dudesti.
In urma verificarilor efectuate la corpul A, inspectorii sanitari au constatat ca unitatea nu dispune de circuite functionale, ca pe holul spitalului se incruciseaza toate circuitele: alimente, deseuri, lenjerie, pacienti, medicamente. Pubelele cu deseuri menajere sau potential infectios sint transportate cu un lift separat, dar pina acolo, circuitele se intersecteaza. De parca nu ar fi de ajuns, si blocul operator, si sectia ATI functioneaza, din constructie, fara circuite functionale.
"Pentru corpul A, s-a dat termen pina la sfirsitul acestui an pentru rezolvarea acestor probleme. Mentionez, ca un lucru benefic, ca exista o adresa, nr. 2374 din data de 28 februarie a.c., din partea Consiliului Judetean, prin care se aloca 3,5 milioane lei noi pentru construirea sectiei ATI si refacerea circuitelor functionale", a precizat dr. Lavinia Craioveanu.
Potrivit sursei citate, la Corpul B se regasesc aceleasi probleme, care vizeaza incrucisarea circuitelor functionale, plus functionarea in conditii improprii a sectiei de dermato-venerologie, pentru care exista un aviz de mutare provizorie, dar, pina acum cel putin, se pare ca provizoratul este unul definitiv. De precizat este faptul ca, prin adresa Consiliului Judetean care vizeaza pavilionul B, se motiveaza ca in 5-6 luni se vor rezolva problemele existente, avind in vedere ca exista un proiect de consolidare a cladirii, care prezinta risc de seismicitate.

Sectia de boli contagioase nu are autorizatie sanitara

"Corpul C sau sectia de boli infectioase functioneaza fara autorizatie sanitara, fara plan de conformare. S-a dat un termen pentru igienizarea spatiilor, dar care nu a fost respectat. Pentru aceste motive, a fost sanctionata conducerea Spitalului Judetean de Urgenta. Totodata, printr-o adresa emisa la inceputul lunii martie, Consiliul Judetean se implica in constructia unei sectii noi de boli infectioase, alocind 2 milioane lei noi pentru aceasta constructie, care speram sa aiba circuite conform legislatiei in vigoare, pentru a putea fi si autorizata sanitar", a precizat seful Inspectiei Sanitare.
La Corpul D, care inseamna sectia lll recuperare pediatrica, s-a dat un termen, pina la 20 aprilie, pentru igienizarea spatiilor, iar problema vizind capacitatea s-a rezolvat deja, numarul de paturi reducindu-se intre timp de la 52 la 40, in urma unor anchete sociale.
In ceea ce priveste sectiile externe ale Spitalului Judetean de Urgenta, cea de la Viziru are decizie de suspendare a activitatii din anul 2002, dar functioneaza in conditii improprii, fara sursa de apa, in conditii total necorespunzatoare; din acest motiv, s-a amendat conducerea Spitalului Judetean pentru functionarea fara autorizatie sanitara. De precizat este faptul ca printr-o hotarire din luna decembrie 2004 a Consiliului Judetean Braila, la Viziru putea sa se infiinteze de la 1 ianuarie 2005 unitatea de asistenta medico-sociala, lucru care nu s-a intimplat nici pina in prezent.
Tot fara autorizatie sanitara functioneaza si sectia externa Dudesti, motiv pentru care a fost sanctionata conducerea Spitalului Judetean, prin managerul general.

Managerul Spitalului Judetean a refuzat semnarea procesului-verbal

Potrivit informatiilor furnizate de dr. Lavinia Craioveanu, pentru nereguli inregistrate la Spitalul Judetean de Urgenta s-au dat 3 avertismente cu termene de rezolvare, 3 amenzi intre 10 si 40 milioane lei vechi, plus amenzi pentru nerespectarea termenului de igienizare. "Pentru ca managerul Spitalului Judetean a refuzat sa semneze procesul-verbal, acestea au fost trimise prin posta. Mai mult decit atit, conducerea Spitalului Judetean a refuzat si sa puna la dispozitia organelor de control datele de identitate ale managerului, ca reprezentant legal. Trebuie sa recunosc faptul ca, pina acum, in urma verificarilor efectuate in unitatile spitalicesti, s-au facut prescriptii, s-au dat avertismente, s-au dat termene care nu au fost verificate, tot sperind ca se rezolva lucrurile. In acest moment, cind la termenul prescris s-au dat amenzi, surpriza a fost mare, pentru ca nimeni nu se astepta la acest lucru. Acestea sint primele amenzi care se aplica unitatilor sanitare cu paturi din Braila. Este adevarat ca sint unele lucruri care nu tin in totalitate de Spitalul Judetean, dar, daca conducerea unui spital trebuia sa infiinteze la 1 ianuarie 2005 unitatea de asistenta medico-sociala la Viziru si asteapta 3 ani de zile fara a face un demers, este si vina unitatii respective, iar aceste masuri nu mai puteau fi tergiversate", a concluzionat dr. Lavinia Craioveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro