Mergi la conţinutul principal

Spitalele brăilene, în "şoc" financiar

Unităţile sanitare nu mai au bani de medicamente şi materiale, iar personalul riscă să nu fie plătit pentru munca prestată în luna septembrie. Sindicaliştii din sănătate au ieşit ieri în stradă alături de alţi bugetari, protestând faţă de prevederile Legii salarizării unice, prin care le sunt tăiate sporurile. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat, tot ieri, că a identificat surse suplimentare de finanţare care să asigure continuitatea funcţionării sistemului medical. Deocamdată, realitatea este că începînd cu luna octombrie, pentru cel de-al patrulea trimestru al anului, fondurile de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt insuficiente pentru cheltuielile spitalelor. O evaluare a necesarului de fonduri până la sfârşitul anului a fost cerută fiecărei unităţi spitaliceşti de către CJAS Brăila, care a transmis datele la nivel naţional. Astfel, Spitalul Judeţean Brăila a solicitat o sumă de peste 300 miliarde lei, în timp ce necesarul pentru celelalte unităţi se situează în jurul sumei de 50 miliarde lei. Toate spitalele au reuşit să achite salariile aferente lunii august, însă dacă nu vor primi bani în următoarele zile, nu vor mai putea să plătească angajaţii pentru munca prestată în luna septembrie. Pe lângă fondul de salarii, sunt necesare sume pentru medicamente, materiale, hrană, utilităţi.

"Nu se pune problema că se vor închide spitalele"

Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, a primit doar 60% din finanţarea pe luna septembrie, asta însemnând 26 miliarde lei. "Din total finanţare pe luna septembrie s-au acordat doar 26 miliarde lei, cam 60%. Intrăm în luna octombrie, va trebui să justificăm luna septembrie ca şi cazuri rezolvate. Nu am primit un avans spre decontare - din punct de vedere contabil aşa este corect spus, pentru că vorbim de un contract de prestări servicii -, avans care ar fi fost de mare ajutor, deblocând parte din furnizorii restanţi la plată. În aceste condiţii, am asigurat salariile şi utilităţile şi nelipsitele datorii la bugetul de stat. Am mai plătit aproximativ 10 miliarde, au mai rămas 56 miliarde datorii la bugetul de stat, din 80 miliarde lei. În schimb, penalităţile aferente cresc, au ajuns la 5 miliarde lei", a declarat ec. Rodica Sin, managerul interimar al Spitalului Judeţean. Pe lângă datoriile către bugetul de stat acumulate în timpul conducerii fostului manager, spitalul mai înregistrează furnizori restanţi la medicamente, cu aproape 140 miliarde lei, cu termen depăşit de plată şi 240 miliarde total furnizori. "Neştiind clar ce se va întâmpla la pasul următor, trebuie să rezerv suma pentru acordarea drepturilor salariale, şi aşa restante cu sporurile date din ianuarie, de stabilitate, şi al 13-lea salariu care n-au fost acordate, asta însemnând cam 32 miliarde, restanţa neacordată salariaţilor. Despre salarii de merit nu putem discuta, deşi am spus că sunt persoane care ar merita şi câte două salarii", a subliniat Rodica Sin. Spitalul Judeţean a solicitat un fond necesar până la sfârşitul anului de 260 miliarde lei. Suma include toate sporurile şi cotele pentru bugetul de stat, câte 2,5 miliarde lei pe lună pentru hrană şi serviciile cu prepararea hranei şi 4 miliarde pentru utilităţi pe lună, ţinând cont că intrăm în sezonul rece şi costurile sunt mai mari. "Eu zic, totuşi, că e prematur să ne facem griji că nu se vor lua măsuri la nivel de minister. Cred că există soluţii, nu se pune problema că se vor închide spitalele. Este exclus", a concluzionat managerul Spitalului Judeţean.

01spit1 Ec. Rodica Sin, managerul interimar al Spitalului Judeţean: "Eu zic, totuşi, că e prematur să ne facem griji că nu se vor lua măsuri la nivel de minister" "Dacă mai durează mult criza asta, nu ştiu cum ne vom descurca"

La Spitalulul Obstetrică- Ginecologie, necesarul de bani până la finele anului este de 47 miliarde lei, iar datoriile înregistrate de unitate se ridică la 9 miliarde lei. "Deocamdată am avut bani de salarii pentru luna august care s-au plătit în septembrie, integral, cu sporuri. Suntem restanţi cu tichetele de masă pe 5 luni, nu s-a acordat al 13-lea salariu şi nici primele de stabilitate. Am reuşit să achităm integral datoriile din 2008, au rămas cele pe 2009, de aproximativ 9 miliarde lei. Materiale sanitare şi medicamente de necesitate încă avem, la fel şi materiale de curăţenie. Dacă mai durează mult criza asta, nu ştiu cum ne vom descurca. De la Casa de Asigurări de Sănătate nu am primit nimic pentru luna septembrie, nu am fost anunţaţi de nicio noutate în acest sens. S-a cerut o estimare a necesarului pe ultimele 4 luni ale anului, care este de circa 47 miliarde lei. Mâine (n.r. astăzi) voi avea o întâlnire cu biroul sindicatului în vederea revendicărilor exprimate şi în acţiunea de protest. Dar problema deja nu mai ţine de noi, contractul ni l-am făcut, aşteptăm să vedem ce fonduri primim", ne-a precizat dr. Mioara Sălcudeanu, managerul Spitalului de Obstetrică- Ginecologie.

"Nu avem datorii către furnizorii de medicamente, nici către ceilalţi furnizori. Suntem în termen cu facturile curente. Drepturile salariale au fost achitate pentru luna august. Deocamdată, în spital activitatea se desfăşoară normal, nu au fost proteste ale angajaţilor", ne-a spus Gabriela Moroianu, managerul Spitalului de Pneumoftioziologie.

"Datoriile sunt cele curente, ale lunii precedente, pe august am achitat integral. Salariul s-a plătit în luna septembrie pentru august. Rămâne să vedem dacă pe 15 octombrie, când trebuie plătit salariul pentru luna septembrie, vom avea bani. Deocamdată, pentru luna septembrie nu s-a primit nimic de la Casă. Aşteptăm în următoarele zile să vedem ce se decontează, avem nevoie de o sumă de bani care să ne permită desfăşurarea activităţii şi plata salariilor. Până la sfârşitul lunii septembrie nu au fost probleme, dar dacă nu vom primi banii de care avem nevoie, nu ne vom mai putea desfăşura activitatea în mod normal. Necesarul pentru desfăşurarea integrală a activităţii este de 14 miliarde lei pe lună, din care pentru plata salariilor avem nevoie de 9-10 miliarde lei lunar", ne-a precizat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon". Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro