Mergi la conţinutul principal

"Spiru Haret" continuă să facă înscrieri, deşi nu are voie să organizeze admitere

De pildă, la sediul universităţii situat pe Splaiul Independenţei din Capitală, absolvenţii de liceu se pot înscrie la Relaţii internaţionale şi studii europene, Filosofie, Ştiinţe politice şi studii culturale, Jurnalism, comunicare şi relaţii publice, Management financiar şi contabil sau Marketing şi afaceri economice internaţionale.

Vineri, angajatele de la secretariat le dădeau asigurări absolvenţilor de liceu că nu vor avea nicio problemă dacă se înscriu, că diplomele pe care le vor obţine sunt legale şi că nu există nimic care să poată anula respectivele documente. Întrebată de reporterul NewsIn dacă se fac înscrieri la facultatea de Relaţii internaţionale şi studii europene, una dintre cele trei secretare a răspuns afirmativ. "La Relaţii internaţionale şi studii europene vreţi? Aveţi nevoie de diploma de bacalaureat în original, copii după certificatul de naştere şi după buletin, trei poze tip buletin, adeverinţă medicală de la medicul de familie, fişa de înscriere v-o dăm noi, şi vă mai trebuie chitanţa care arată că aţi plătit taxa de înscriere de 60 de lei. Prima rată e de 4,7 milioane. Taxa se plăteşte în trei rate", a spus secretara.

Aceeaşi secretară a fost întrebată dacă, în eventualitatea înscrierii la forma de învăţământ la distanţă, diploma pe care studentul o primeşte la finalul studiilor este diferită de cea de la învăţământul la zi. Secretara l-a asigurat pe potenţialul student că nu există nicio diferenţă între diplome. "Nu e diferenţă nici între examene, nici nimic, nici nu scrie pe diplomă ce formă ai absolvit. Diferenţă este decât la taxă, pentru că e 3,7 milioane rata. Dar cel mai bine mergeţi la zi, ca să nu mai fie probleme, chestii...veniţi la zi. Suntem autorizaţi să funcţionăm legal, nu există nimic să anuleze diplomele. Dar e mai sigur la zi", a adăugat aceasta, sugerând alegerea unei forme de studii acreditată.

Cât priveşte data până la care se pot face înscrieri, secretariatul "Spiru Haret" informează că acest lucru va fi posibil şi după 1 octombrie, data oficială de începere a anului universitar 2009-2010.

La intrarea în sediul din Splaiul Independenţei, reprezentanţii universităţii au lipit afişe prin care dau asigurări că instituţia are dreptul să organizeze admitere. De asemenea, pe site-ul universităţii, vizitatorii sunt întâmpinaţi cu un mesaj potrivit căruia "Informaţia difuzată de unele posturi de televiziune privind sistarea înscrierilor este NEADEVĂRATĂ !!".
"Chiar dacă am auzit de acest scandal, mă duc să mă înscriu. Au absolvit mulţi la <Spiru Haret> şi ar fi prea multe procese dacă nu le-ar recunoaşte diplomele. Eu vreau să mă însciu la Finanţe-bănci", spune una dintre absolventele de liceu, convinsă că universitatea îşi va rezolva, într-un fel sau altul, problemele legate de diplomele eliberate pentru programe de studii neautorizate.

Universităţii Spiru Haret i-a fost retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009/2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume aceea că numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Rectorii a 25 de universităţi din România i-au cerut ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, joi, printr-o scrisoare deschisă, să promoveze un act legislativ prin care să oblige înmatricularea studenţilor în anul universitar 2009-2010 numai la programele de licenţă cuprinse în HG 749/2009.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro