Mergi la conţinutul principal

Speranţe de mai bine, de Ziua Ambulanţei. Se împlinesc 112 ani de la apariţia primei “Salvări” în România

• 28 iulie este Ziua Naţională a Ambulanţei din România, zi în care se marchează 112 ani de la prima “Salvare” din ţara noastră, apărută la initiaţiva privată a unui brăilean, profesorul dr. Nicolae Minovici • “«Noi, cei din linia întâi» a actului medical, dorim tuturor semenilor noştri multă sănătate şi viaţă de calitate, asigurându-i că respectăm mereu un principiu călăuzitor încă de la înfiinţarea “Salvării”: Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, este mesajul transmis de dr. Viorica Iuga, managerul SAJ Brăila, care a vorbit şi despre neajunsurile actuale ale SAJ, legate în principal de vechimea maşinilor de intervenţie

 

Ambulanţa împlineşte astăzi, 28 iulie, 112 ani de la prima “Salvare” din România, apărută în 28 iulie 1906, la initiaţiva privată a profesorului dr. Nicolae Minovici (născut în Brăila într-o familie de aromâni), România fiind al III-lea stat european cu serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria. În anii de activitate continuă în slujba sănătăţii, în condiţii vitrege, de multe ori război, epidemii, dotări precare tehnice şi medicale, ambulanţa a căutat mereu să “apropie actul medical calificat de locul accidentului”, după cum teoretiza pentru prima dată în lume tot profesorul dr. Nicolae Minovici.

Pentru a sărbători cum se cuvine această zi, dr. Viorica Iuga, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Brăila, ne-a împărtăşit câteva file de istorie din activitatea celor care timp de 365 de zile pe an salvează vieţile oamenilor. Astfel, în 1994, serviciile de ambulanţă dobândesc personalitate juridică, devenind Servicii de Ambulanţă Judeţene. Din 2005 s-au pus bazele unui Sistem Naţional de Urgenţe Medicale în prespital, format din Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, cu un rol de bază în Serviciile Strategice de Interes Naţional. În aceşti ani, Serviciile de Ambulanţă din România s-au dezvoltat continuu, atât din punct de vedere al dotării cu autosanitare moderne, aparatură medicală performantă, similară cu dotările internaţionale, cât şi din punct de vedere al creşterii numărului personalului calificat în urgenţa medicală în prespital.

Parte integrantă a acestui sistem, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila îşi desfăşoară activitatea în municipiul Brăila (staţia centrală) şi în întreg judeţul prin cele 7 substaţii. Colectivul uman nu este foarte numeros (235 persoane, din care 5 medici) dar care a fost cooptat şi integrat în mare măsură stării de spirit numită «URGENŢĂ».

“Este important să amintim şi de parcul auto al SAJ Brăila, format în prezent din 35 de ambulanţe funcţionale. Din păcate, «sora noastră, maşina de ambulanţă», parte absolut necesară pentru echipajele de urgenţă este cam (mult) uzată, frecvent reparată, iar cei 8-10-12 ani de vechime intens activă îşi spun cuvântul şi necesită mari eforturi din partea colectivului tehnico-economic-administrativ al SAJ pentru a le menţine în activitate. Totuşi, se întrevede (promite) o speranţă de înnoire a parcului auto cu ajutorul forurilor tutelare, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, prin finalizarea la sfârşitul anului 2018 a achiziţiei de ambulante noi la nivel naţional”, declară dr. Viorica Iuga, şefa SAJ Brăila.

Potrivit acesteia, pe parcursul anului trecut, echipajele de urgenţă din judeţul nostru au efectuat un număr de 58.681 de solicitări, parcurgând 1.970.790 km. În primul semestru al anului 2018, serviciul judeţean de ambulanţă a răspuns la un număr de 29.127 de solicitări, parcurgând 940.864 km.

“Medicii, asistenţii medicali şi ambulanţierii serviciului nostru de urgenţă acţionează cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările, îndeosebi la urgenţele majore, acordând ajutor medical cu dăruire şi empatie pentru oamenii în suferinţă, în orice condiţii de vreme, ore de zi sau de noapte, pentru pacienţi aflaţi în situaţii dramatice diverse (accidente rutiere sau casnice, traumatisme, mari urgenţe cardiace, chirugicale, obstetricale etc), indiferent de starea socială, economică, familială, vârstă şi atitudinea pacienţilor. În multe din aceste acţiuni medicale colaborăm eficient cu echipajele speciale ale pompierilor, descarcerării, poliţiei sau jandarmilor”, a adăugat dr. Viorica Iuga.

Managerul SAJ Brăila a subliniat că o componentă importantă a activităţii din urgenţă sunt dispecerii - operatori de urgenţă, primul contact telefonic al populaţiei cu sistemul, reprezentat de peste 10 ani de serviciile 112 şi Dispeceratul Unic ISU – SAJ. Acest colectiv preia apelurile, prioritizează şi coordonează urgenţele, trimiţând echipajele adecvate cu promptitudinea optim necesară şi posibilă. Este o muncă la fel de intens susţinută, stresantă, aglomerată, de multe ori tensionată, ca şi a echipajelor de urgenţă din teren.

“La zi aniversară a Ambulanţei din Romania (28 iulie), salutăm cu dragoste, respect şi recunostinţă întregul colectiv al Serviciilor de Urgenţă (cel operativ şi, în egală măsură, cel administrativ, care asigură bunul mers al activităţii noastre), ne urăm multă sănătate şi rezistenţă fizică şi psihică, fără de care lucrul în urgenţă este practic imposibil. La rândul nostru, «noi, cei din linia întâi» a actului medical, dorim tuturor semenilor noştri multă sănătate şi viaţă de calitate, asigurându-i că respectam mereu un principiu călăuzitor încă de la înfiinţarea “Salvării”: Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, este mesajul transmis de dr. Viorica Iuga, managerul SAJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro