Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Speranţă în miracol şi omenie

Aproape douăzeci de copii şi tineri diagnosticaţi cu autism, care îşi iau zilnic "raţia" de normalitate la Centrul de zi "Speranţa", pot fi ajutaţi acum să mai facă un pas către recuperare. După cum am aflat de la preşedintele Asociaţiei, Lina Meiroşu, centrul are nevoie de un calculator, pentru derularea de programe specifice de lucru cu persoanele autiste, dar şi de amenajarea curţii cu un spaţiu verde şi locuri de joacă pentru beneficiari. Zilnic, în centrul situat pe Str. Ştefan cel Mare nr. 268 sunt oferite servicii de recuperare în vederea integrării într-o formă de educaţie a 15 copii şi adolescenţi cu dizabilităţi mentale severe. Asociaţia "Speranţa" a fost înfiinţată în 1997 la iniţiativa unui grup de părinţi ai unor copii autişti, iar din 1998 are un sediu propriu, achiziţionat prin donaţia oferită de un grup de tineri din Anglia, care au lucrat ca voluntari la Brăila, tot ei fiind cei care suportă şi salariile a doi dintre angajaţi. "Asociaţia a fost înfiinţată deoarece atunci copiii cu autism nu erau acceptaţi în nicio formă de educaţie", ne-a spus Lina Meiroşu, preşedintele Asociaţiei, unul dintre părinţii fondatori. Asociaţia a beneficiat în ultima perioadă de subvenţii conform Legii nr. 34/1998, iar anul acesta se preconizează să primească fonduri şi de la bugetul local, conform unei Hotărâri a Consiliului Local Municipal.

Treisprezece dintre beneficiarii Centrului de zi suferă de autism, majoritatea exprimându-se numai prin gesturi. Fiecare copil are o poveste, pe care o spune prin semne, fără cuvinte. Ionuţ, care ne întâmpină la intrarea în centru, ne întinde prietenos mâna şi poate rosti câteva cuvinte. Alexandra, cea mai vorbăreaţă dintre toţi, se grăbeşte să termine de servit masa, deoarece are ore la logoped. Prin participarea la orele de recuperare din centru, supravegheaţi de două educatoare şi 3 asistenţi şi lucrători sociali, ei încearcă să depăşească zilnic dificultăţile în interacţionarea socială.

Pentru a veni în sprijinul lor, Organizaţia de Femei a PDL Brăila va derula o acţiune cu scop caritabil, în zilele de 8 şi 9 mai, între orele 10.00 şi 18.00, la sediul PDL din B-dul Dorobanţilor bl. 20B, parter (vis-a-vis de supermarketul "Plus" din Barieră). Acţiunea constă în vânzarea unor obiecte ce au fost donate de femeile democrat liberale, iar fondurile colectate vor fi oferite Asociaţiei "Speranţa". "Participarea dumneavoastră va aduce un strop de bucurie în viaţa copiilor cu handicap psihic din cadrul Asociaţiei Speranţa Brăila", a spus Madalena Năstasă, preşedintele PFPDL Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii