Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spectacolul "O noapte furtunoasă" în limba rromani

Sorin-Aurel Sandu, co-regizor alături de Rudy Moca, a menţionat faptul că acesta este primul spectacol jucat integral în limba rromani de către actori profesionişti, montat de către profesionişti, toţi asumându-şi astfel apartenenţa la etnia romă. Reprezentaţia face parte din proiectul intitulat "Parol, monser, Caragiale în limba rromani" - Caravana cu teatru rromanes, derulat de Asociaţia Culturală "Amphitheatrrom" cu sprijin financiar din partea Agenţiei Naţionale pentru Romi, a Departamentului pentru Relaţii Interetnice a Guvernului României şi a Partidei Romilor "Pro-Europa".

În spectacol joacă: Marcel Costea, Zita Moldovan, Sorin-Aurel Sandu, Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Dragoş Dumitru. Din distribuţie face parte un singur român, Pavel Bârsan, dar care a acceptat să joace în spectacol pentru că a considerat o provocare profesională să interpreteze un rol într-o limbă pe care nu o cunoaşte. De altfel, din distribuţie numai doi actori cunosc limba rromani nativ, Zita Moldovan şi Sorin-Aurel Sandu. Ceilalţi au învăţat-o cu ocazia acestui spectacol. "Vrem să-i ajutăm pe cei care nu cunosc etnia să intre într-un dialog cu noi, iar pe rromi să-i facem să fie mândri de etnia lor, să accepte ce sunt şi că se pot dezvolta foarte bine. O altă ţintă a noastră este să determinăm statul român să înfiinţeze un Teatru de Stat pentru Rromi, aşa cum există Teatrul de Stat Evreiesc sau cel maghiar", a explicat Sorin-Aurel Sandu, actor la Teatrul "Masca". Un alt obiectiv al proiectului ar fi acela de a stimula energiile creatoare şi a se ajunge în final la dramaturgie rromanes originală. Până atunci vor monta diferite traduceri, în special din opera lui Caragiale.

Spectacolul a fost organizat de Asociaţia Culturală "Amphitheatrrom" în colaborare cu Centrul Cultural Comunitar "Anton Pann" din Brăila şi cu Partida Romilor "Pro-Europa" filiala Brăila. Premiera a avut loc în septembrie 2010, la Teatrul "Masca" Bucureşti şi de atunci a fost jucată în mai multe oraşe din ţară. Urmează ca turneul să ajungă şi la Tg. Mureş, Constanţa, Craiova, Ploieşti.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii