Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spectacol pe cer

* de asemenea, la miting a evoluat şi unicul hidroavion ultrauşor înmatriculat în România * seara de sâmbătă s-a încheiat cu "Hangar party", invitat special fiind folkistul Mircea Bodolan

Spectacol la înălţime, pasionaţi de sporturi aviatice, vreme frumoasă au fost ingredientele care au asigurat reuşita mitingului aviatic desfăşurat sâmbătă şi duminică, pe aerodromul de lângă Vădeni, din care nu au lipsit uimitoare demonstraţii de zbor, acrobaţie aeriană cu aparate ultrauşoare, salturi cu paraşuta şi câteva surprize pregătite pentru public.

30miting2
Singurul girocopter din ţară a făcut demonstraţii de zbor la Vădeni

Sute de brăileni şi gălăţeni au venit în weekend pe aerodromul de lângă Vădeni, unde "Aerial Club" a organizat cea de-a patra ediţie a mitingului aviatic "Borş de peşte". Piloţi veniţi din Bucureşti, Giurgiu, Vâlcea, Constanţa, cărora li s-au alăturat mai târziu două echipaje franceze, i-au încântat pe spectatori cu măiestria lor la manşă şi cu frumuseţea zborului. Peste 20 de aparate ultrauşoare - motoparapante, motodeltaplane şi avioane de mici dimensiuni - au putut fi admirate în timpul demonstraţiilor de zbor, dar şi la sol, după încheierea mitingului, când spectatorii au avut ocazia să le privească îndeaproape şi să afle mai multe informaţii direct de la piloţi sau instructori.

Evoluţia avioanelor de agrement, a motodeltaplanelor, motoparapantelor şi paraşutiştilor a cules aplauze de la publicul format din sute de pasionaţi de sporturi aviatice, care au îndurat vremea caniculară pentru a se putea bucura de spectacol. Iar aşteptările nu le-au fost înşelate: zboruri individuale, dar şi în formaţie de două sau trei avioane, precum şi zboruri în tandem avion-motodeltaplan au fost urmărite cu sufletul la gură, profesioniştii cu mare experienţă executând treceri la foarte joasă înălţime, viraje strânse, decolări scurte sau grupări la mică distanţă între aparate, ca şi alte manevre aviatice de mare fineţe. Demonstraţiile aeriene cu motoparapanta executate de Marian Cojocaru, de la aerodromul Comana, au dat emoţii spectatorilor, care au urmărit coborâri în spirală aparent periculoase, însă efectuate în cea mai mare siguranţă. Maniera de zbor spectaculoasă nu este accesibilă decât celor cu mare experienţă, iar Marian Cojocaru este un experimentat pilot şi instructor de zbor cu parapanta şi motoparapanta. Paraşutiştii şi-au arătat şi ei îndemânarea, lansându-se de la 1.200 metri, într-un graţios joc pe cer, cu avioanele, ca în final să atingă solul cu mare precizie. Unul dintre punctele de atracţie ale mitingului l-a constituit demonstraţia de zbor a avionului AN2, de la baza aeriană "Pegas", din Galaţi. În curând, odată cu achiziţionarea unui avion de tip AN2, la aerodromul Aerial Club va funcţiona singura şcoală de paraşutism din această zonă a ţării.

30miting3
Coborâri spectaculoase în spirală cu motoparapanta

Aşa cum au obişnuit publicul încă de la primele ediţii, organizatorii s-au străduit şi în acest an să ofere câteva premiere, iar vremea a ţinut cu ei. Astfel, singurul girocopter din ţară, un aparat care înglobează atât caracteristicile elicopterelor cât şi ale avioanelor sau motodeltaplanelor, a făcut o demonstraţie de zbor, evoluând apoi în tandem cu un avion Fox Apollo, o manevră deloc uşoară din cauza caracteristicilor de zbor diferite ale celor două aparate. De asemenea, una dintre surprizele anunţate de organizatori, singurul hidroavion ultrauşor înmatriculat în România, a ajuns la Vădeni, după ce condiţiile meteo i-au permis să decoleze de pe aerodromul Clinceni. Singurul obiectiv din program rămas neatins a fost înălţarea unui imens balon cu aer cald, a cărui ascensiune nu a putut fi admirată nici în acest an, din cauza vântului.

Seara de sâmbătă s-a încheiat, cu "Hangar party", invitat special fiind folkistul Mircea Bodolan, director al Teatrului "Maria Filotti" Brăila, care i-a încântat pe cei prezenţi cu acorduri la chitară, iar în final organizatorii au făcut cinste cu un delicios borş de peşte pregătit de "Terente". Spectacolul aviatic a continuat şi duminică. "Din punctul nostru de vedere, ediţia din acest an a fost un succes, ne-am atins aproape toate obiectivele propuse, n-au fost incidente şi toată lumea s-a simţit bine", ne-a spus Albert Malaxa, instructor de zbor la "Aerial Club".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii