Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sotia lui Ghiuri a murit otravita cu furadan

Vestea mortii Elenei Farcas, sotia fostului proprietar al "Ghiuri-Land", Gheorghe Farcas, cunoscut sub numele de Ghiuri, a fost tinuta sub tacere, desi s-a spus ca aceasta s-a sinucis ingurgitind o cantitate suspect de mare de furadan, ca ar fi lasat un bilet de adio care n-a mai fost gasit, iar recipientul - de jumatate de litru - in care ar fi fost otrava n-a fost descoperit decit dupa inmormintarea femeii. Suspect este si faptul ca trupul neinsufletit al Elenei Farcas a fost bagat in pamint, alaturi de mortii familiei Balaceanu, desi Ghiuri detine in Cimitirul "Sf. Constantin" o alee care-i poarta numele, precum si un cavou construit din marmura alba si termopan. Politistii considera ca nu era cazul sa cerceteze, nici macar primar, acest caz, asa incit n-au efectuat cercetare la fata locului, sustinind ca a fost vorba strict despre o sinucidere si ca nu-i problema lor ca nevasta lui Ghiuri detinea furadan - un pesticid deosebit de periculos -, tocmai fiindca mai avusese trei tentative de suicid, motiv pentru care, de regula, familia ascundea toate substantele nocive din calea ei.

Politia nu cerceteaza, desi Medicina Legala nu s-a pronuntat

Elena Farcas, 63 de ani, a murit, la inceputul saptaminii trecute, in urma ingestiei unei mari cantitati de furadan. Femeia a fost inmormintata joia trecuta, in Cimitirul "Sf. Constantin", in aceeasi curte cu mortii familiei Balaceanu, desi, in acelasi cimitir, Ghiuri detine un cavou impresionant, din marmura alba, amplasat chiar pe o alee inscriptionata "Aleea Ghiuri 2004". Potrivit declaratiei lui Gheorghe Farcas, luni, pe 12 septembrie, femeia a inghitit jumatate de litru de furadan, nu inainte de a-l suna pe juristul lui Ghiuri, pentru a-i spune ca ea va muri si ca va lasa un bilet pentru sotul sau. Biletul nu a fost gasit. Altminteri, Politia nici nu l-a cautat. In aceeasi seara, in jurul orei 19.00, femeia, care se afla acasa impreuna cu fiica sa, Violeta, 24 de ani, a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta. A murit a doua zi dimineata, marti, 13 septembrie, potrivit spuselor lui Ghiuri - desi pe crucea din cimitir, 12 septembrie este data decesului. Medicina Legala ne-a confirmat, ieri, ca Elena Farcas a murit datorita "ingestiei unei foarte mari cantitati de furadan", insa la autopsie s-au prelevat probe care urmeaza a fi analizate la Institutul de Medicina Legala, pentru a se emite concluzii care ar putea ajuta la stabilirea verdictului. Politia nu a prins in scriptele sale acest caz, conform declaratiei cms. Sorin Leitoiu, seful Serviciului pentru Investigatii Criminale, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. De ce? "Cazul nu s-a inregistrat ca dosar la noi. E un caz clasic de sinucidere. A inghitit furadan si, din cite am inteles, a mai avut si alte tentative de suicid. Nu, nu am facut nici o cercetare la fata locului. Nu am gasit nici un bilet de adio, nu am ridicat nici un recipient. Nu ne intereseaza pe noi de unde a avut furadan. Nu avem nici un dosar. Nu e nimic suspect. Da, e nevasta lui Ghiuri. A inghitit furadanul acasa, a fost luata cu salvarea si a murit la spital. Nici Salvarea, nici Spitalul nu ne-au anuntat. A inghitit si medicamente si furadan din cite am inteles. Autopsia s-a facut la spital si s-a stabilit ca a murit din cauze medicale. A fost un caz pur medical. N-a murit acasa. Asteptam sa vedem ce zice si IML; nu, repet, nu am facut cercetare la fata locului. Nu e nimic suspect", ne-a declarat cms. Sorin Leitoiu.
Concluziile medico-legale primare arata ca femeia inghitise, intr-adevar, foarte mult furadan, insa numai analizele facute de IML Bucuresti pot spune in ce cantitate. Probele prelevate ar putea fi, totusi, afectate, spun specialistii, de substantele de regurgitare care i s-au administrat femeii de catre medici. La necropsie, pe fata ei si pe trup s-au observat urme, lasate, probabil, de aparatele si tehnicile de resuscitare la care fusese supusa in noaptea de luni spre marti.
Curios lucru ca nici pina ieri familia nu gasise biletul de adio lasat de femeie, dar nici recipientul in care se presupunea ca fusese furadan n-a fost gasit decit dupa inmormintare: o sticla de jumatate de litru, dosita in cosul cu rufe murdare. Rugat sa povesteasca despre toate acestea, Ghiuri ne-a relatat: "Nu pot sa-mi dau seama de ce a facut asta. A mai avut trei incercari, tot cu otrava. Luni seara, pe 12, a inghitit, pe la ora 19.00. Era acasa fiica noastra de 24 de ani. In curte mai erau niste femei, era si stranepotul de 10 ani pe acolo. A baut mult furadan. Il foloseam ca sa omorim mustele. Il aveam de mult, dar nu l-am mai gasit o vreme si am intrebat-o. Mi-a zis ca nu stie unde este. Asta cu mult timp in urma. A inghitit mult furadan, ca i-au scos si cu seringa din ea la spital. I-au facut tot felul de tehnici, dar a murit marti dimineata, pe 13 septembrie. Eu nu eram acasa cind s-a intimplat, eram plecat impreuna cu ginerele la Gemenele. Mai inainte il sunase pe juristul meu - a dat mai multe telefoane - si i-a spus ca ea o sa moara si o sa-mi lase un bilet. Am cautat biletul, dar nu l-am gasit. Si prin haine l-am cautat si peste tot. Zilele astea am gasit si sticla, din plastic, de jumatate, in care a fost furadanul, era in cosul de rufe. N-am inmormintat-o in cavou fiindca a lasat cu limba de moarte sa fie ingropata in pamint. A fost odata acolo la cavou (unde sint inhumati parintii si un frate al lui Farcas - n.r.) si a vazut ca totul era transformat ca intr-o gelatina si a zis ca ea nu vrea sa fie inmormintata acolo. Imi reprosez ca a murit asa".
De mentionat ca, in 1991, unul dintre fratii lui Ghiuri s-a sinucis aruncindu-se in fata trenului, dupa ce ar fi pierdut o suma foarte mare de bani la jocurile de noroc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii