Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sondaj INSCOP: Corupţia, pe primul loc în topul îngrijorărilor românilor

• este vorba despre un sondaj de opinie publică realizat în perioada 12 aprilie - 3 mai, la nivel naţional, de INSCOP Research, la comanda LARICS • acesta vizează direcţia ţării şi a UE, sursele de îngrijorare ale românilor şi încrederea în instituţii interne şi internaţionale

 

Un sondaj de opinie realizat recent la nivel naţional reliefează faptul că pe primul loc în topul îngrijorărilor românilor se situează corupţia şi că marea majoritate a populaţiei crede că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Studiul INSCOP Research vizează perioada 12 aprilie - 3 mai 2019 şi a fost realizat la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Potrivit acestuia, marea majoritate a populaţiei crede că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce peste jumătate dintre cei intervievaţi consideră că direcţia în care se îndreaptă Europa este bună. Cea mai mare parte a românilor apreciază ca fiind rea sau foarte rea atât situaţia economică actuală a ţării, cât şi pe cea din sistemul de sănătate şi din cel educaţional. Pe primul loc în topul îngrijorărilor cu privire la situaţia României se găseşte nivelul corupţiei. Instituţia internă în care românii au cea mai mare încredere este Armata.

 

Majoritatea românilor apreciază ca fiind rea sau foarte rea situaţia economică actuală a României

 

Peste trei sferturi dintre români (76,4%) cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 18,5% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie bună, arată studiul. 5,1% nu ştiu sau nu răspund. Procentul celor pesimişti cu privire la direcţia ţării este în creştere faţă de sondajele precedente. De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi (54,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 30,6% apreciază că Europa merge în direcţia greşită. Procentul non-răspunsurilor este de 14,8%. Faţă de lunile anterioare, se menţine tendinţa de creştere a optimismului cu privire la direcţia în care se îndreaptă lucrurile în Europa, respectiv de scădere a pesimismului, se mai precizează în comunicatul de presă.

Majoritatea românilor apreciază ca fiind rea sau foarte rea atât situaţia economică actuală a României (76%), cât şi situaţia din sistemul educaţional (78,3%) sau cea din sistemul de sănătate (83%).

Puţin peste jumătate dintre români consideră că situaţia securităţii României este foarte bună sau bună, 38% că este rea sau foarte rea, în timp ce 11% nu ştiu sau nu răspund.

În topul îngrijorărilor legate de situaţia României se numără: nivelul corupţiei (84,2% dintre respondenţi se declară mult sau foarte mult îngrijoraţi de acest aspect), diferenţele dintre oamenii bogaţi şi oamenii săraci (73,7%), degradarea mediului înconjurător (72,2%), starea economiei naţionale (70,6%), posibilitatea unui conflict armat în zonă (44%).

Armata este instituţia internă în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere. Urmează Biserica cu 56,8%, Academia Română cu 45,5% şi Poliţia cu 41,6%. De asemenea, 41,2% dintre români au încredere multă şi foarte multă în Preşedinţie (faţă de 38,2%în martie, respectiv 39,1% în ianuarie), 27,3% au încredere în presă. Pe următoarele poziţii se situează Curtea Constituţională cu 22,7% şi Guvernul cu 12,4%. Clasamentul încrederii în instituţiile interne este încheiat de partidele politice, cu 8,9% încredere multă şi foarte multă şi Parlament, cu 9,8% încredere multă şi foarte multă.

Pe prima poziţie în topul încrederii în instituţiile internaţionale se situează NATO, cu 56,1% încredere multă şi foarte multă, urmat de Uniunea Europeana (UE) cu 55,3% şi ONU cu 52,5%.

De reţinut că volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi potrivit realizatorilor studiului este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.

Prezentarea grafică a datelor poate fi descărcată accesând linkul următor: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2019/05/3.-Sondaj-INSCOP-Resear...

De asemenea, mai multe detalii despre cercetare pot fi găsite la: https://www.inscop.ro/16-mai-2019-directia-tarii-si-a-ue-sursele-de-ingr...
Categorie articol: 

Comentarii