Mergi la conţinutul principal

Somaj cronic in satele brailene

Somajul a devenit cronic in mediul rural brailean. Daca in zonele urbane numarul persoanelor fara slujbe a scazut, iar agentii economici din constructii, confectii sau din domeniul naval se confrunta cu criza fortei de munca, la sate situatia este diferita. Astfel, ponderea somerilor este din mediul rural, dar acestia nu si-au dat seama deocamdata care sint alternativele pe care le au pe piata muncii. O mare problema pentru reintegrarea persoanelor din aceste zone pe piata muncii este ca nu au nici un fel de calificare, majoritatea absolvind cel mult 8 clase. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila vor redistribuirea acestora in domeniile constructii, reparatii drumuri, dar si industrie alimentara unde agentii economici se confrunta cu deficitul fortei de munca. Potrivit datelor furnizate de AJOFM, la sfirsitul lunii august 2007 in judetul nostru figurau 3.654 de someri din mediul rural, numarul acestora reprezentind 70,6% din totalul persoanelor fara loc de munca.
Structura somerilor din mediul rural din punct de vedere al nivelului de instruire imortalizeaza faptul ca aproape 80% dintre aceste persoane au cel mult scoala generala. Astfel, un procent de 33 % au scoala generala incompleta, 44 % au absolvit scoala generala, 15 % au urmat cursurile din invatamintul complementar si de ucenici si scoala profesionala, 7 % au nivel de instruire liceal, sub 1 % cu studii postliceale, colegiu si invatamint superior.

Cursuri de calificare pentru aproximativ 400 de someri

Din punct de vedere al virstei, structura somerilor din mediul rural se prezinta astfel: 17 % au sub 25 de ani, 9 % au intre 25 - 30 de ani, 36 % au intre 30 - 40 de ani, 22 % au intre 40 - 50 de ani, 9 % au virsta cuprinsa intre 50 - 55 de ani si 7 % au peste 55 de ani.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila a cuprins in programe de formare profesionala, in primele 8 luni ale a.c., 392 someri din mediul rural. In anul 2006 au participat la acest tip de cursuri 660 persoane din mediul rural.
Absolventii cursurilor au obtinut certificate de calificare/absolvire recunoscute la nivel national, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In perioada 2006-2007 au fost organizate cursuri de formare profesionala, pentru somerii din mediul rural, in ocupatiile de: lucrator in cultura plantelor, lucrator in cresterea animalelor, piscicultor. Instruirile au avut loc in: Stancuta, Dudesti, Ulmu, Baraganul, Vadeni, Surdila Greci, Ciocile, Unirea, Scortaru Nou, Salcia Tudor, Unirea, Rimnicelu, Chiscani, Drogu, Tichilesti, Cuza Voda, Surdila Gaiseanca, Victoria, Mihai Bravu, Marasu, Visani, Jirlau.

Satenii au devenit tot mai dornici sa lucreze in strainatate

Incepind din luna iunie a acestui an, AJOFM a preluat atributiile Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Din primele selectii realizate de institutia braileana, reiese ca in prezent, in Braila, persoanele din mediul rural sint mult mai interesate de oferta locurilor de munca din strainatate comparativ cu cele din zonele urbane. Un alt aspect este legat de faptul ca locurile de munca puse la dispozitie prin intermediul AJOFM au fost in special in domeniul agricol, doar ultima oferta cuprinzind si posturi de mecanici camion, electricieni vehicule, electrician intretinere si reparatii, frigotehnisti intretinere si reparatii sisteme de racit cu gaz, forjori, mecanici masini industriale, tehnicieni electricieni, operatori masini unelte, macelari/ transatori, sudori T.I.G., cazangii tuburi. Astfel, la selectia care a avut loc in a doua decada a lunii august a.c. dintr-un numar de 35 persoane participante, din judetul Braila, 25 au fost din mediul rural.
Proiectele AJOFM din anul 2007 vizeaza si reintegrarea fortei de munca din mediul rural. "Acestea sunt concretizate in desfasurarea programelor privind ocuparea temporara a fortei de munca, a programelor de formare profesionala, in organizarea actiunilor de genul “Bursa locurilor de munca”, in vizite efectuate de catre salariatii agentiei pentru a analiza impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si cu agentii economici locali, strategia de dezvoltare socio-economica a zonei, in scopul identificarii celor mai potrivite solutii pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca disponibile din zona. In perspectiva accesarii Fondului Social European, au fost create Pacte pentru Ocuparea Fortei de Munca si Incluziune Sociala in cele 8 Regiuni ale Romaniei in cadrul proiectului Phare 2003 “Sprijin pentru Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei privind Elaborarea si Implementarea Politicilor de Ocupare a Fortei de Munca - RO 2003/2005 -551.05.01.04.01.01, componenta B” care vizeaza aspecte legate de elaborarea si implementarea politicii privind ocuparea fortei de munca la nivel regional. Astfel, la nivelul Regiunii de Sud Est a fost creat Pactul Teritorial pentru Ocupare si Incluziune Sociala, a carui presedintie este asigurata de Consiliul Judetean Braila. La nivelul judetului Braila au fost puse si bazele Parteneriatului Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munca si Incluziune Sociala, a carui coordonare este asigurata de institutia noastra. Pina la aceasta data, AJOFM Braila impreuna cu primariile din judet au identificat o serie de idei de proiecte constind in: programe de formare profesionala in ocupatii pentru care exista solicitari la nivel local, informare si consiliere profesionala, asistenta sociala. De asemenea, impreuna cu partenerii sociali implicati in domeniul ocuparii si formarii profesionale am identificat idei de proiecte conform nevoilor locale, respectiv posibilitatea crearii de centre regionale/judetene de formare profesionala in urmatoarele domenii: constructii de drumuri si poduri, reparatii drumuri, constructii civile si industriale, industrie alimentara, centre pentru care dorim accesarea finantarilor din Fondul Social European. Potentialii beneficiari ai acestor programe de formare profesionala vor fi solicitantii de loc de munca, predominant cei din mediul rural, din cauza distributiei somerilor pe medii de rezidenta - 70 % in mediul rural si 30 % in mediul urban", ne-a declarat Simona Ely-Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
Reprezentantii institutiei brailene au mai precizat ca au in vedere externalizarea serviciilor personalizate de informare si consiliere profesionala precum si medierea muncii, adresate unui grup tinta de 200 persoane din mediul rural. In aceasta perioada, reprezentantii AJOFM au depus si un proiect in cadrul licitatiei deschise Linia de buget - PHARE/2005/017-553.04.02-Programul Phare 2005 -Coeziune Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane, Masuri active pentru ocupare, al carui obiectiv consta in furnizarea de servicii personalizate de ocupare a unui grup tinta format din 200 persoane neocupate din judetul Braila, preponderent din mediul rural. Serviciile personalizate se refera la faptul ca persoana in cauza primeste informatii atit despre posturile vacante de pe piata muncii, cit si despre cursuri de calificare, posibilitati de creditare si modalitati de a pune bazele propriei societati, daca e cazul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro