Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Solicitarea fermierilor braileni a ajuns pe masa premierului

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Dan Motreanu, a prezentat, in ultima sedinta de Guvern o informare privind Programul de punere in functiune a amenajarilor pentru sezonul de irigatii 2007. Prezentarea a fost facuta la cererea expresa a primului-ministru Calin Popescu Tariceanu ingrijorat de prognozele specialistilor Administratiei Nationale de Meteorologie, potrivit carora anul 2007 va fi unul secetos. Totodata, Motreanu a prezentat si memoriul inaintat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, prin care se cer o serie de modificari ale Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare. Initierea acestor discutii a fost urgentata si in urma semnalelor primite din mai multe judete ale tarii, printre care si Braila, in care seceta pune deja in pericol culturile de toamna.
In urma discutiilor, s-a stabilit ca MAPDR sa mareasca bugetul Administratiei Nationale de Imbunatatirii Funciare (ANIF) cu peste 20.000.000 RON (200 miliarde de lei vechi). Aceasta suma va asigura resursele financiare necesare cheltuielilor de irigatii pentru suprafetele contractate de ANIF. Conform unui comunicat de presa emis de MAPDR, suprafata contractata de ANIF la 15.01.2007 era de 124.733 ha, "iar resursele financiare prevazute initial in bugetul MAPDR nu acopereau decit jumatate din sumele estimate pentru sezonul de irigatii ale anului in curs".
In plus, pentru a preveni discriminarea utilizatorilor de apa pentru irigatii, ministrul Motreanu a cerut realizarea unui studiu prin care sa se introduca un tarif unic de udare pe amenajare.
Precizam ca in memoriul inaintat de LAPAR, Asociatia Producatorilor Agricoli APA Braila a propus urmatoarele puncte: desfiintarea treptelor de pompare si aprobarea unui tarif unic pe amenajare; alocarea de fonduri pentru repararea infrastructurii de irigatii, renuntarea la conditia de eligibilitate. Reamintim ca o amenajare este considerata eligibila si deci primeste apa pentru irigatii doar daca minim 20% din suprafata ei totala este acoperita cu cereri din partea fermierilor arondati pe acea amenajare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii