Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soferul lui Osama ben Laden i-a jurat credinta liderului al-Qaida

Soferul lui Osama ben Laden, primul detinut judecat de tribunalul pentru crime de razboi de la Guantanamo, i-a jurat credinta liderului al-Qaida, potrivit unui anchetator al marinei americane care a depus marturie miercuri, relateaza Reuters.
Judecatorul de caz a declarat ca procurorii nu au respectat termenul de predare a probelor si ca acestia trebuie sa dovedeasca faptul ca declaratiile lui Salim Hamdan nu au fost obtinute prin masuri coercitive si abuz.
Capitanul de marina Keith Allred a declarat ca va decide pina joi daca martorul va fi audiat de jurati.
Hamdan, un barbat originar din Yemen, cu patru clase, a fost soferul lui ben Laden in Afganistan, cistigind 200 de dolari pe luna. El este primul detinut care este judecat de tribunalul militar special de la baza navala de la Guantanamo. Daca va fi condamnat, acesta risca inchisoare pe viata sub acuzatia de conspiratie cu al-Qaida si sustinere materiala a terorismului.
Un agent din cadrul Serviciului de Investigatii criminale al Marinei, Robert McFadden, l-a interogat pe Hamdan la Guantanamo, in 2003.
Fara ca juratii sa fie prezenti in sala de audieri, McFadden a depus marturie privind interogatoriu. "Hamdan a declarat ca a depus un juramint de credinta lui Osama ben Laden", a spus McFadden.
Potrivit declaratiilor acestuia, Hamdan si-a exprimat sustinerea pentru obiectivul liderului al-Qaida de a-i alunga pe evrei si crestini din peninsula Arabica, insa, in cazul "violentei importiva musulmanilor, violentei politice, acesta si-a rezervat dreptul de a se retrage".
Hamdan a respins aceste informatii, explicind ca McFadden a inteles gresit atunci cind un agent FBI, vorbitor de limba araba, care il insotea, i-a spus lui Hamdan ca o cunostinta de-a sa a depus un astfel de juramint.
Avocatii lui Hamdan il infatiseaza pe acesta drept un muncitor needucat care s-a angajat ca sofer al lui ben Laden deoarece avea nevoie de bani, insa nu avea acces la informatiile referitoare la atacurile al-Qaida.
Avocatii apararii vor ca marturia lui McFadden sa nu fie luata in considerare in proces, deoarece informatiile au fost obtinute prin tratamente coercitive.
Allred le-a cerut anchetatorilor sa dovedeasca faptul ca aceste informatii nu au fost obtinute prin tehnici coercitive de interogare. "Sunteti in dificultate din cauza performantelor insuficiente privind (obtinerea, n. red.) acestor probe", a spus Allred.
El a mai interzis anterior utilizarea in proces a probelor obtinute prin tehnici de interogare coercitive aplicate lui Hamdan in Afganistan, dupa capturarea lui, in noiembrie 2001.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii