Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soferita judecata pentru ucidere din culpa

Din dispozitia procurorului criminalist Mircea Ionescu, de la Parchetul de pe linga Tribunal, a fost deferita justitiei Alina Oancea, in virsta de 27 de ani, institutoare la Scoala Generala Baldovinesti, cercetata de mai bine de un an sub aspectul savirsirii infractiunii de ucidere din culpa (art. 178 Cod Penal). In primavara anului trecut, femeia a accidentat mortal un pieton, "nerespectind dispozitiile legale si masurile de prevedere la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice". Inculpata a declarat anchetatorilor ca vina nu-i apartine, intrucit "victima se deplasa pe carosabil si nu pe trotuar". Cu toate acestea, ea a fost pusa sub acuzatie. Reprezentantul acuzarii precizeaza ca sotia celui ucis solicita despagubiri civile.
Accidentul rutier s-a petrecut in ziua de 5 martie 2006, in jurul orei 11.00. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Ionescu, in acel moment, Alina Oancea se afla la volanul Daciei cu numarul de inmatriculare BR-93-AAA, circulind pe strada Ulmului din cartierul Vidin, aproape de intersectia cu strada Progresului. Pe bancheta din spate se afla copilul inculpatei, de numai 2 anisori. La intrarea in intersectie, spun anchetatorii, soferita - care rula cu 22 km/h -, nu a redus viteza si nici nu a semnalizat, virind la stinga, pe mijlocul strazii Ulmului. Dupa ce a parcurs vreo 7 metri, femeia a observat un barbat care se deplasa pe carosabil, aproape de bordura din stinga. Ea l-a avertizat sonor pe pieton (Neculai Vasile), fara sa reduca viteza, apoi - fara nici o explicatie - a virat brusc spre stinga. Anchetatorii spun ca, la intrarea in intersectie, Alina l-a sprijinit cu mina dreapta pe copil, conducind cu mina stinga, ceea ce a dus, in final, la producerea accidentului (exista declaratii ale martorilor oculari). Cit ai clipi din ochi, pietonul a fost lovit din spate si aruncat pe capota. Dupa circa 8 metri parcursi, masina inculpatei s-a oprit in spatele autoturismului BR-03-CHE, stationat regulamentar linga bordura. Victima a fost proiectata cu fata de partea concava a capotei portbagaj, restul trupului fiindu-i strivit intre cele doua masini. In acel moment, spun anchetatorii, Dacia inculpatei avea doar 14 km/h, dar maneta de viteze i-a ramas blocata in treapta a II-a, semn ca nu a frinat, ca sa evite impactul. De altfel, nici nu au fost identificate urme de frinare. Alina Oancea putea evita accidentul "daca isi pastra directia de deplasare si nu vira prea mult stinga". Pe de alta parte, ea avea obligatia sa reduca viteza la intrarea in intersectie, sa semnalizeze si sa se asigure in prealabil, precizeaza acuzarea. Pietonul putea si el sa evite accidentul daca circula pe trotuar si nu pe carosabil.
Neculai Vasile a decedat pe 19 martie 2006, in Sectia Chirurgie a Spitalului Judetean, urmare a numeroaselor leziuni (TCC acut inchis, contuzie toracica, fracturi ale coastelor, fractura de stern si fractura de coloana etc.). Cazul se afla acum la Judecatoria Braila.
Categorie articol: 

Comentarii