Mergi la conţinutul principal

Soferi de Romania

Sindicatele soferilor profesionisti vor sa declanseze actiuni de protest in toata tara, nemultumite, in general, de prevederile noului Cod Rutier. Protestele ar fi trebuit sa inceapa miercuri, chiar la Braila si Galati, cu marsuri ale soferilor de autobuz si maxi-taxi, plus taximetristii, dar marsul din municipiul nostru a fost anulat in ultima clipa. Ce-i nemultumeste, mai exact, pe soferii profesionisti? Conditiile proaste ale infrastructurii rutiere si, in primul rind, sanctiunile extrem de dure, spun ei, prevazute de noul Cod Rutier. Ei cer, printre altele, sa se asigure locuri de parcare pe drumurile nationale in vederea respectarii timpilor de odihna si de conducere, crearea cailor de acces special amenajate pentru carutasi si biciclisti, dar si reanalizarea si incadrarea claselor de sanctiuni in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il reprezinta, desfiintarea cumulului de sanctiuni, renuntarea la reexaminare si reducerea punctului de amenda de la 10% la 5% din salariul minim brut pe tara. Daca in ceea ce priveste asigurarea unei infrastructuri rutiere adecvate, le dau pe deplin dreptate soferilor protestatari, in ceea ce priveste restul nemultumirilor, mi se par total nejustificate. Nejustificate pentru un sofer care respecta regulile de circulatie. Dar sindicalistii in ale sofatului, prin ceea ce cer, nu demonstreaza nimic altceva decit ca ei vor sa incalce prevederile noului Cod Rutier. De ce ti-ar fi frica de amenzi mari, de reexaminare si de cumulul de sanctiuni, din moment ce nu incalci regulile de circulatie? Atit timp cit esti corect la volan, n-are ce sa ti se intimple, indiferent de cit de drastice sint sanctiunile. Iar daca ai calcat pe bec, atunci de ce sa nu raspunzi? De ce sa nu ti se ia carnetul si de ce sa nu fii reexaminat? Si de ce le e frica soferilor profesionisti de reexaminare? Un adevarat profesionist ar lua testul fara probleme, mai ales ca, oricum, e destul de usor de trecut. Si oare pentru ce solicita protestatarii reducerea punctului de amenda de la 10% la 5% din salariul minim pe economie, daca nu pentru a incalca regulile de circulatie si pentru a le veni mai usor de platit? Sa fim seriosi, ei protesteaza doar pentru a le fi mai usor sa incalce Codul Rutier, nemultumirile lor nefiind altceva decit o declaratie de intentie in a nu respecta regulile de circulatie.
Am si eu masina si conduc citeva mii de kilometri in fiecare luna, prilej cu care intilnesc fel de fel de bezmetici la volan. De la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, se circula oricum mai atent si se respecta mai mult regulile de circulatie. Dar chiar si acum, de multe ori, desi merg cu 50-60 km/h in localitati rurale, ma trezesc "impins" din spate si aproape fortat sa depasesc viteza, si nu numai de catre soferii amatori, ci mai ales de "profesionistii" de pe vehiculele mari. Din punctul meu de vedere, amenzile din noul Cod Rutier sint chiar mici pentru a-i forta pe participantii la trafic sa respecte cu totii regulile de circulatie. Daca toata lumea ar circula regulamentar, aproape ca n-ar mai exista victime pe sosele. Da, intr-adevar, sint foarte multe de facut in ceea ce priveste asigurarea infrastructurii rutiere. Si da, intotdeauna se vor gasi unii care sa incalce regulile de circulatie - de la politicienii cu girofar la smecherii cu masini de proxenet sau de la cei cu "spate", la teribilistii de 18 ani - dar cu cit sanctiunile sint mai drastice, cu atit tentatia de a incalca regulile va fi mai mica, iar numarul victimelor va scadea. Oricum, pentru miile de vieti curmate brusc pe sosele din cauza unor inconstienti aflati la volan nu s-a inventat inca o amenda care sa faca dreptate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro