Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: Prefectul Capitalei spune că referendumul nu are consecinţe juridice

Prefectul municipiului Bucureşti, Mihai Atănăsoaei, spune că referendumul privind organizarea administrativă a oraşului nu are consecinţe juridice, deoarece votul poate fi urmat doar de o hotărîre a CGMB ce nu poate obliga Parlamentul să voteze Legea Capitalei într-un anumit sens.

"Ca regula generală, referendumul local se organizează în vederea consultarii populaţiei pe teme de interes deosebit pentru comunitatea în cauză. Ulterior, problemele votate de comunitate ar trebui concretizate într-o hotarâre de Consiliu General, prin care acestea să se rezolve în maniera dorita de cetăţeni. În situaţia de faţă, acest lucru nu este posibil întrucît o eventuala hotărâre a Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu poate obliga Parlamentul României sa voteze Legea Capitalei într-o formă sau alta. Dacă prin Legea Capitalei s-ar modifica limitele teritoriale ale Bucureştiului, organizarea referendumului local ar fi obligatorie. Este, deci, o situaţie atipică, în care dorinţa de a consulta bucureştenii pe un subiect de interes local nu îşi poate găsi finalitatea", afirmă prefectul.

În legătură cu acelaşi subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că nu este nevoie de niciun referendum pentru Capitală, deoarece cetăţenii nu ştiu ce este în spatele "dorinţelor" lor de păstrare a sectoarelor, şi că Parlamentul trebuie să hotărască în această situaţie.

Referendumul privind organizarea administrativă a Capitalei este programat pentru 19 iunie şi va avea şapte întrebări, conform unei hotărâri aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Cele şapte întrebări sunt: "Sunteți mulțumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriți o Capitală cu 6 sectoare și 7 administrații?", "Vă doriți o Capitală cu 6 sectoare și o singură administrație?", "Sunteți mulțumiți de curățenia în București?", "Vă doriți o arhitectură unitară pentru tot Bucureștiul?", "Sunteți de acord cu reducerea cheltuielilor aparatul din administrația Bucureștiului?" şi "Sunteți de acord ca Bucureștiul să fie condus de primarul general alături de CGMB?".

Luni, 23 mai, membrii CGMB sunt însă convocaţi din nou pentru a dezbate propunerile privind micşorarea numărului de întrebări şi modificarea conţinutului acestora, ca urmare a criticilor aduse celor şapte deja aprobate. La vot ar urma să fie supusă şi propunerea privind mutarea mutarea datei de desfăşurare a referendumului la 26 iunie, faţă de 19 iunie.

Consilierii generali au fost chemaţi, în acelaşi scop, la alte două şedinţe, însă ambele au fost suspendate din lipsă de cvorum.

Subiectul organizării administrative al Capitalei a reintrat în actualitate în martie, după ce preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a scris pe blogul său că impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesară şi a propus convocarea unui referendum pe această temă, considerând că cei care se opun proiectului sunt "baronii de Bucureşti", precum Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
Categorie articol: 

Comentarii