Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Majoritatea ambulanţelor SMURD Bucureşti au 100.000 de km parcurşi, iar unele au defecţiuni tehnice

Majoritatea ambulanţelor din dotarea SMURD Bucureşti au aproximativ 100.000 de kilometri parcurşi, unele dintre ele prezentând chiar defecţiuni tehnice la sistemul de frânare sau direcţie, în timp ce altele au fost scoase din uz în urma unor accidente în care au fost implicate.

Astfel, una dintre principalele probleme apărute în funcţionarea SMURD din Capitală anul trecut a fost, potrivit şefului ISU Bucureşti, Stelian Duduş, insuficienţa fondurilor necesare pentru menţinerea în stare de intervenţie a autospecialelor, majoritatea ambulanţelor având aproximativ 100.000 de kilometri parcurşi şi necesitând remedierea problemelor apărute la sistemul de frânare, direcţie etc.

De asemenea, pe parcursul lui 2010, intervenţiile SMURD s-au făcut în Bucureşti cu mai puţine echipaje, respectiv 16, faţă de 2009 când erau 20, deoarece o parte dintre maşini nu au putut fi operate din cauză că au fost implicate în accidente, iar şoferii care le-au provocat nu aveau asigurări RCA. "Majoritatea problemelor care au apărut au fost la accidente la care nu s-a plătit asigurarea de către RCA, astfel că au rămas luni de zile nereparate din cauza costurilor mari. Au mai fost situaţii şi în ţară, la Craiova sau Iaşi, când cei care au cauzat accidentele nu aveau RCA pe maşină. În final, s-au remediat problemele", a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Arafat a vorbit şi despre deficitul de ambulanţe şi echipaje existent la nivel naţional. "Deficitul este unul semnificativ dacă vrem să ajungem la timpii de intervenţie prevăzuţi de lege, care sunt aşa: în zonele urbane trebuie să ajungă o maşină de prim-ajutor în 8 minute de la momentul efectuării apelului la 90 % din cazuri, iar o maşină cu medic şi asistent în 15 minute, în timp ce în zonele rurale avem 20 de minute pentru echipajele de urgenţă medicală, inclusiv elicopterul. Aceste target-uri sunt până în 2014, după acest an existând posibilitatea să impunem alte standarde", a precizat Arafat.

În acest context, subsecretarul de stat consideră că mai este nevoie de încă 100-200 de echipaje suplimentare de prim-ajutor şi la Ambulanţă şi la SMURD la nivelul întregii ţări, pentru a putea acoperi acest deficit. "Este vorba de echipaje de urgenţă: de prim-ajutor, cu medic sau asistent. O să începem să standardizăm şi numărul de echipaje de intervenţie pe cap de locuitor", a precizat Raed Arafat.

În ceea ce priveşte achiziţiile care se vor face în 2011, Arafat a spus că sunt în derulare mai multe contracte, în urma cărora vor fi cumpărate câteva sute de ambulanţe şi vor fi înfiinţate alte 50 de echipaje de prim-ajutor, astfel încât numărul acestora va ajunge la 240 la nivelul întregii ţări.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro