Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Lăzăroiu: Anul acesta, ajutoarele de încălzire vor fi acordate doar consumatorilor vulnerabili

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţă de presă, că în această iarnă statul va acorda ajutor pentru încălzirea locuinţelor doar persoanelor cu venituri mici, considerate vulnerabile, ajutor care se va ridica la 2.000 de lei pe tot sezonul rece.

Ministrul Muncii a precizat că, prin noile prevederi propuse pentru reglementarea ajutorului de stat pentru încălzire se va elimina subvenţia la gigacalorie care a fost acordată până acum de la bugetul de stat. Lăzăroiu a explicat că, iarna trecută, statul acorda o subvenţie de 750 de lei pentru încălzire pentru toate persoanele, indiferent de venituri, iar cei consideraţi vulnerabili primeau 600 de lei în plus.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că, iarna aceasta, doar consumatorii vulnerabili, respectiv cei cu venituri medii nete pe membru de familie sub 786 de lei, vor primi câte 2.000 de lei pe sezon. "Dăm doar celor care au nevoie, cei care sunt cu adevărat vulnerabili", a punctat ministrul Muncii. Totodată, Lăzăroiu a precizat că, din cele 1,4 milioane de familii din România racordate la sistemul central de încălzire, numărul celor care vor beneficia de ajutoare a fost estimat la 330.000.

De asemenea, ministrul a anunţat că, în iarna 2010-2011 au fost acordate subvenţii şi ajutoare pentru încălzire în valoare de 1,2 miliarde de lei, în timp ce, cu noile prevederi, consumatorii vulnerabili vor plăti la fel pentru încăzire cu 720 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o economie de 500 de milioane de lei.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile de protecţie socială în sezonul rece, care stabileşte limitele de venit până la care consumatorii consideraţi vulnerabili vor putea primi ajutorul lunar pentru încălzire, dar şi valoarea acestuia.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, este definit drept consumator vulnerabil "persoana singură sau familia care, din motive economice, de sănătate, vârstă sau de altă natură, nu poate să-şi menţină locuinţa în condiţii adecvate de temperatură, respectiv la cel puţin 21 de grave Celsius şi care pentru aceasta necesită intervenţia din partea autorităţilor administraţiei publice prin măsuri de sprijin".

Astfel, se arată în proiectul publicat de Ministerul Muncii, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei acordat din bugetul de stat în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor şi 1.082 de lei în cazul persoanei singure. Totodată, se arată în proiect, autorităţile locale pot acorda consumatorilor vulnerabili, din bugetele locale, ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, în completarea celor de la bugetul de stat.

În acest caz, compensările acordate de la bugetul de stat merg de la 90%, acolo unde venitul mediu net pe membru de familie este de până la 155 de lei, până la 5%, dacă venitul mediu net este cuprins între 615,1 lei şi 786 de lei.

Totodată, în cazul consumatorilor vulnerabili care îşi încălzesc locuinţele folosind gaze naturale, ajutoarele lunare pornesc de la 262 de lei, dacă venitul mediu net pe membru de familie este de până la 155 de lei, şi ajung la 19 lei pe lună, în cazul în care venitul mediu net este cuprins între 540,1 lei şi 615 lei.

Pentru familiile care folosesc pentru încălzirea locuinţelor lemne, cărbuni sau alţi combustibili petrolieri, ajutorul pentru încălzirea locuinţei porneşte de la 54 de lei, în cazurile cu cele mai mici venituri, de până la 155 de lei, şi ajung la 16 lei, pentru familiile situate în zona superioară a plafonului de venituri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro