Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: Hossu (Cartel Alfa): Mă surprinde că preşedintele ia poziţii prin care se substituie premierului

Preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a comentat declaraţia de marţi seară a şefului statului arătându-se surprins că Traian Băsescu "ia poziţii prin care se substituie premierului" şi subliniind totodată că "politică fiscală neutră" a guvernanţilor este "îngrijorătoare".

Liderul sindical a mai spus că, dacă "politicile de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului", la care a făcut referire Traian Băsescu, presupun noi concedieri în rândul bugetarilor, este aberant să nu crească salariile şi pensiile.

"A da oameni afară ar face dovada, încă o dată, a unui management rudimentar. Guvernanţii ar trebui să îşi propună să mărească numărul de contribuţii la bugetul de stat. Se tot vorbea şi se vorbeşte de flexibilizarea Codului Muncii. Rapoartele Inspecţiei Muncii cu privire la numărul contactelor înregistrate de la intarea în vigoare a noului Cod nu mă încălzesc cu nimic. Nu mă interesează că o persoană are 'n' contracte de muncă, ci numărul efectiv de persoane ocupate. Aici este de fapt problema la acest capitol", a mai afirmat Hossu, pentru NewsIn.

La finalul discuţiilor de marţi pe tema evoluţiilor economice internaţionale, preşedintele Traian Băsescu a declarat că întâlnirea de la Cotroceni nu a fost una de criză, aşa cum a apreciat presa, precizând că termenul de criză ar trebui să nu fie folosit pentru că, deocamdată, asistăm doar "la o reacţie a pieţelor la decizii neconvingătoare" ale ţărilor.

Cu acelaşi prilej, Băsescu a insistat din nou asupra responsabilităţii clasei politice. "Nu există decât o conduită a politicienilor români: responsabilitate şi prudenţă. Fac o invitaţie politicoasă la reţinere şi prudenţă", a declarat el, la finalul reuniunii la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, secretarii de stat din MFP Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, consilierul Lucian Croitoru, precum şi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

"Am concluzionat împreună cu cei cu care am avut întâlnirea că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare şi consolidare fiscală pe care le-am început şi asupra cărora am convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. În interiorul acestor programe, prioritare trebuie să fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale şi declanşarea, urgent, a unui program, ca pe termen mediu să echilibrăm resursele fondului de pensii. Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră pe termen mediu", a mai declarat Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că îşi permite "poate pentru prima dată" să facă un apel la presă să încerce să fie "prudentă" în etichetările făcute pe marginea crizei, explicând că "factorul psihologic" este extraordinar de important în trecerea crizei.
Categorie articol: 

Comentarii