Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: FSLI a cerut Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la amânarea plăţii drepturilor salariale

Federaţia Sindicatelor LIibere din Învăţământ (FSLI) a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale a României privind neconstituționalitatea Legii pentru aprobarea OUG 71/2009 - prin care se va amâna, până în 2016, plata drepturilor salariale câștigate în instanță.

"Prin modificările aduse de Legea de aprobare a OUG 71/2009 se va ajunge la situaţia inadmisibilă ca executarea unor hotărâri judecătoreşti pronunţate în 2009 să fie finalizată abia în 2016, la şapte ani de la data la care aceste hotărâri au devenit executorii. Apreciem că dispoziţiile Legii de aprobare a OUG 71/2009 sunt neconstituţionale", spun sindicaliştii, în sesizarea trimisă miercuri la Avocatul Poporului.

FSLI consideră că actul normativ este neconstituţional pentru că încalcă, printre altele, garantarea accesului la justiţie şi drepturile personalului din învăţământ.

Tot FSLI a anunţat că se va adresa instituțiilor Uniunii Europene, după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri reeşalonarea până în 2016 a drepturilor băneşti câştigate în justiţie după reducerile salariale.

Angajații din învățământ au de recuperat de la statul român, în urma proceselor câștigate, aproximativ 6 miliarde de lei, însemnând 1,2% din PIB, spun sindicaliştii. Orice întârziere înseamnă eforturi financiare suplimentare pentru bugetul țării, având în vedere dobânzile și rata inflației care trebuie luate în calcul, în momentul în care se vor face plățile", sunt de părere cei de la FSLI.

Conform actului normativ aprobat la 12 octombrie de Camera Deputaţilor, salariații care au câștigat procesele ar trebui să își primească drepturile în intervalul 2012-2016, respectiv 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% - 2013, 25% -2014, 25% - 2015 și 35% - 2016.
Categorie articol: 

Comentarii