Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Social-democratii si democrat-liberalii, la mina PNL

Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, rezultatele estimative ale votului de ieri sint urmatoarele: Senat PSDaPC: 35,9% PD-L:31,1% PNL:19,9% Camera Deputatilor: PSDaPC: 36,2% PD-L:30,3% PNL:20,4% Rezultatele indica faptul ca PSDaPC a cistigat 47-48 de mandate la Senat, PDL 41, PNL 26, UDMR 8. La Camera Deputatilor PSDaPC a cistigat 113 mandate, PDL 94, PNL 63, iar UDMR 18-19. UDMR este pe locul patru cu 6,7% din voturi atit pentru Camera cit si pentru Senat. Urmatorul partid pe lista este PRM care a obtinut 3,3% la Camera Deputatilor si 3,4% la Senat.
Indiferent daca unul dintre candidatii acestor doua partide a obtinut 50%a1 din voturile electoratului, nu va intra in Parlament, motivul fiind acela ca formatiunile de provenienta nu au trecut pragul electoral de 5%. Insa, candidatii care obtin 50%a1 din voturile electoratului au sansa de a ocupa un fotoliu de parlamentar daca partidele lor au obtinut, dupa redistribuirea la nivel national, 6 mandate pentru Camera Deputatilor si 3 mandate pentru Senat.

Geoana, un nou mandat din primul tur

Potrivit INSOMAR, Mircea Geoana a cistigat alegerile in colegiul 5 Senat, Dolj cu 71,3% din voturile exprimate. Vasile Blaga, candidatul PD-L, a obtinut 50,1% din voturile exprimate de alegatori din colegiul 5 Senat Bucuresti. El are sanse foarte mari sa obtina un loc de deputat dupa redistribuirea voturilor la nivel national. Calin Popescu Tariceanu a obtinut 45,4% din sufragii in colegiul 4 Camera Deputatilor Ilfov. Astfel, el este la limita in ceea ce priveste cistigarea unui nou mandat de parlamentar.

Reactiile sefilor de partide

Mircea Geoana: Cu zimbetul pe buze si in aplauzele sustinatorilor social-democrati, liderul PSD a salutat Romania de la "sediul invingatorilor. Va multumesc pentru frumoasa istorie. Multumesc milioanelor de romini care ne-au acordat votul lor din nou. Au fost patru ani grei pentru noi, patru ani grei pentru tara, dar acum Romania va merge intr-o directie mai buna".
"Vocea romanilor care striga dorinta de schimbare a fost mai puternica decit rezultatele sondajelor. A exista o perioada de greseli, dar greselile nu mai sint permise. Romania nu mai are nevoie de politica dusa pina acum de actualul Guvern", a completat liderul PSD, cistigator al unui nou mandat de Senator in Parlamentul Romaniei.
Si Calin Popescu Tariceanu a multumit romanilor pentru votul de incredere acordat PNL si a facut o comparatie cu rezultatul votului de acum opt ani, constatind cresterea partidului sau din punct de vedere al increderii romanilor.
In continuarea discursului sau, Tariceanu a enumerat realizarile PNL din timpul celor patru ani cind a fost la guvernare. Cea mai mare reusita a fost considerata a fi intrarea Romaniei in UE, fapt ce "a atras dupa sine libera circulatie a rominilor in Europa".
De asemenea, Tariceanu a amintit si despre dublarea salariilor si a pensiilor care a avut loc in timpul mandatului sau si a guvernarii PNL.
Tariceanu se arata increzator in viitorul Romaniei si adauga ca el si partidul sau sunt constienti de problemele cu care se confrunta tara.
In finalul discursului, liderul PNL a spus ca este imoprtanta continuarea reformelor pentru a scoate tara din impas.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a multumit alegatorilor pentru succesul inregistrat de PD-L. "Am reusit cel mai bun scor din istoria partidului. Daca la alegerile din 2004 am obtinut 13%, acum am cistigat 31% din voturi. Daca la aceste alegeri exista un invingator, acesta este Dreapta din Rominia", a declarat optimist Boc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii