Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: BBC: Copiii romi români scoşi la cerşit pe străzile din Londra, victimele sclavagismului modern

Copiii romi români scoşi la cerşit pe străzile din Londra sunt din nou în vizorul mass-media britanice, BBC prezentând un reportaj filmat timp de aproape un an despre această formă de "sclavagism modern".

Îi poţi vedea pe Oxford Street din Londra, în fiecare zi - copii mici cerşind, afirmă BBC în reportajul intitulat "Vieţile secrete ale copiilor cerşetori din Marea Britanie".

Luni la rând, reporterii i-au filmat în timp ce munceau pe străzi, pe zăpada de iarna trecută, pe lapoviţă sau ploaie. Imaginile - peste 100 de ore de filmare - sunt ca a privi un Oliver Twist al secolului al XXI-lea.

O fetiţă urmărită de reporterii BBC, "Alice", părea să aibă cel mult patru ani, însă avea experienţă în cerşit: inocentă, disperată, persistentă. Fetiţa, care purta un batic alb, folosea o cabină telefonică drept toaletă şi căuta în resturile de la McDonalds pentru mâncare, în timp ce cerşea indiferent de vreme.

Un patron de restaurant din zonă a spus că unii copii cerşetori câştigă 500 de lire sterline pe zi. Alice îi preda şi ultimul bănuţ unei tinere care o urmărea şi care părea să aibă în jur de 20 de ani. S-a dovedit că femeia era mama ei, Denisa Mazarache, originară din Feteşti.

Cele două se îndreptau apoi, cu trenul, spre locuinţa lor închiriată, din Slough.

La Feteşti, femeia a admis că a cerşit la Londra: "Îmi pare rău, Nu aveam bani să plec, să iau bilet, mâncare". Întrebată despre Alice, ea a spus că merge la grădiniţă.

Mazarache a afirmat că a plecat de la Londra în urmă cu un an şi că nu mai cerşeşte. Însă minte. Reporterii BBC au filmat-o cu mai puţin de două luni înainte pe străzile din capitala britanică.

În faţa moscheii din parcul Regent, echipa BBC a filmat un grup de femei care controlau mai mulţi copii, inclusiv un băieţel de patru ani, "Lou". Ei cerşeau în special de la credincioşii care ieşeau din moschee după rugăciunea de vineri.

Reporterii britanici l-au urmărit pe "Lou" până la locuinţa sa, o casă închiriată din Essex, pe aleea căreia se afla un BMW X5. În casă intrau şi ieşeau mulţi copii şi adulţi, prinre care Ioan Rostaş, soţia sa Stela şi fiica lor Vandana, care au fost anchetaţi pentru primirea de ajutoare sociale ilegale.

În oraşul natal al familiei Rostaş, Huedin, documentele oficiale arată că aceştia au două case - o vilă în centru şi o casă mai mică pe o străduţă laterală. În faţa casei mai mici se afla şi maşina BMW X5 văzută în faţa locuinţei închiriate din Essex.

Pe parcursul a aproape un an, toate echipele de cerşetori copii de pe străzile Londrei urmărite de Panorama sau dovedit a fi romi din România. În pofida hainelor modeste şi baticelor şi deşi preferă moscheile şi zonele populare printre turiştii din statele din Golf, niciunul dintre ei nu este musulman.

Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, dar şi cea mai săracă, afirmă BBC, precizând că ei sunt discriminaţi atât în România, cât şi în întreaga Europă.

Christine Beddoe, director pentru Marea Britanie în ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking), atrage atenţia că a obliga copiii să cerşească pe străzile din Londra înseamnă că li se refuză copilăria. "Înseamnă că li se neagă dreptul la educaţie, au probleme cu nutriţia, probleme de sănătate", a subliniat ea. "De asemenea, vor creşte crezând că aceasta este singura cale, sau calea normală de a-şi câştiga traiul", a adăugat ea.

În Marea Britanie, poliţia opreşte adesea echipele de cerşetori de pe străzi, dar în general numai pentru a le lua datele. Autorităţile se tem că sărăcia a făcut romii vulnerabili la exploatarea de către grupări infracţionale din comunitatea lor.

Poliţiştii spun că depun eforturi pentru a combate bandele care controlează industria cerşitului cu copii din Marea Britanie. "Acesta este sclavagism modern. Cum îşi poate da consimţământul să fie exploatat un copil de patru ani? Nu ştie că este o infracţiune să cerşească pe străzile din Marea Britanie. Sunt copii", a subliniat fostul superintendent al poliţiei din Londra, Bernie Gravett, care a condus Operation Golf, ce a vizat infractorii aflaţi în spatele copiilor cerşetori.

Gravett şi colegul său, Colin Carswell, au luat parte la o operaţiune comună a poliţiei britanice şi române, în urma căreia au fost arestaţi 26 de presupuşi traficanţi cu copii din Ţăndărei. Ei au fost închişi câteva luni, înainte de a fi eliberaţi şi au negat că ar fi comis vreo infracţiune. Cazul continuă în România.

În Marea Britanie, poliţia a încercat să dezmembreze bandele acuzând membri de fraudarea serviciilor sociale. Nouă persoane, dintre care opt romi români, au fost închise anul acesta pentru că au cerut, fără să aibă dreptul, ajutoare sociale în valoare totală de 800.000 de lire sterline. În mod normal, românii nu au dreptul la ajutoare sociale în Marea Britanie, însă, potrivit poliţiei, au reuşit să găsească portiţe de ieşire, folosind documente false.

Potrivit lui Carswell, o bandă care aducea copii la cerşit estimase pontenţialul fiecărui copil care lucra la Londra la aproape 100.000 de lire pe an, din cerşit, furat şi ajutoare sociale.

La Ţăndărei, localitate plină de vile de lux, o parte construite din banii obţinuţi din cerşitul pe străzile din Europa, Petrică Drăguşin, unul dintre cei arestaţi pentru suspiciune de trafic cu copii, a spus că întregul oraş ştie cum să profite de sistemul britanic de ajutoare sociale. "Vina este a statului britanic, care le dă mulţi bani. Au mulţi copii, şapte, opt sau 10 copii şi, dacă au mulţi copii, îşi construiesc o vilă", a explicat el.

Sumele citate sunt uimitoare, potrivit BBC. "Unii strâng 10.000, 12.000, 13.000 de lire pe lună - au trei sau patru sau cinci seturi de ajutoare", a adăugat el.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro