Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Amenzile aplicate cerşetorilor români se dovedesc costisitoare pentru autorităţile elveţiene

Procedura aplicării de amenzi pentru cerşetorie de către poliţia din Geneva se dovedeşte lungă, costisitoare şi ineficientă, sancţiunile ajungând adesea în România, de unde recomandatele se întorc nerezolvate la expeditor, arată un reportaj difuzat duminică de TSR.

O echipă a televiziunii TSR a urmărit parcursul unei contravenţii pentru cerşetorie emise la Geneva şi a ajuns până în România şi înapoi la expeditor.

La Geneva, un cerşetor poate câştiga între 5 şi 15 franci pe zi. Or amenzile se ridică la 100 de franci, la care se adaugă 30 de franci cheltuieli administrative. Unii contravenienţi se trezesc astfel cu facturi de până la 25.000 de franci.

Amenzile sunt trimise la domiciliul cerşetorului, de pildă în România. O amendă trimisă prin poştă costă mult: 7,30 franci pentru fiecare recomandată. Începând din ianuarie 2011, deja 9.000 de franci s-au cheltuit de autorităţile din Geneva numai pentru timbre.

Aceste amenzi ajung la familiile cerşetorilor care au venit în Elveţia şi, de cele mai multe ori, acestea nu au mijloacele materiale pentru a le achita. Prin urmare, sunt colectate casă cu casă şi sunt returnate expeditorului din Elveţia. Odată ajunse la Geneva, aceste scrisori parvin avocatului de la Mesemrom, o asociaţie de apărare a romilor, care se opune sistematic acestor demersuri. Rezultă procese şi alte luni de aşteptare. În final, contravenţiile vor fi, fără îndoială, anulate, pentru că după trei ani infracţiunea se prescrie, arată reportajul TSR.

În total, poliţia din Geneva a dat în 2009 peste 10.000 de amenzi, pentru ca în 2010 suma atinsă de valoare amenzilor să ajungă la jumătate de milion de franci elveţieni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro