Mergi la conţinutul principal

Slujbele în cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se vor ţine peste doi ani

Catedrala Mântuirii Neamului este realizată în proporţie de 60%, urmând ca în iunie 2017 edificiul să fie finalizat la roşu, fapt ce va permite oficierea de slujbe în noul lăcaş de cult. „Noi sperăm că în 2017 starea ei va permite să fie consacrată cultului. (...) Ea ar trebui să fie închisă, cu ferestre şi uşi, să fie acoperită, să aibă şi catapeteasmă pictată. (...) Aceasta va permite ca în Catedrală să se oficieze slujbe", a declarat pr. Nicolae Crângaşu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, cu ocazia unei vizite de documentare pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. El a precizat că, până în prezent, pentru ridicare Catedralei s-au cheltuit circa 46 de milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesare încă 40-45 milioane de euro.
Inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, a afirmat, referindu-se la cantităţile de materiale necesare pentru întregul obiectiv, că se vor utiliza aproximativ 100.000 de metri cubi de beton, din care au fost turnaţi 65.000 de metri cubi. De asemenea, armătura rigidă utilizată în şantier este de 4.500 de tone, iar armătura flexibilă (oţel laminat la cald) de aproximativ 25.000 de tone, până în prezent fiind utilizate aproximativ 65% din aceste cantităţi, relatează Agerpres.
Crăcăoanu a informat că „o mare parte din această cantitate de beton, aproximativ 25.000 de metri cubi, şi 5.000 de tone de armătură au intrat doar în fundaţia Catedralei, un radier casetat cu o grosime de 4 metri, şi, local, în zona grinzilor principale, de 6 metri". În prezent se lucrează la nivelul 18-27 de metri.
Sursa citată a mai amintit că, în ultima perioadă, pe şantierul Catedralei, se lucrează cu un efectiv cuprins între 300-350 de muncitori, în funcţie de lucrările desfăşurate. Aceştia lucrează în trei schimburi: 7.00-18.00 - sudori şi muncitori care montează structura rigidă; 13.00-22.00 - zidari; 22.00-6.00 - dulgheri şi betonişti. Clădirea Catedralei este proiectată să reziste la cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter, pe o perioadă de minimum 500 de ani.
Potrivit Patriarhiei Române, obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrărilor îl reprezintă continuarea lucrărilor la structura de rezistenţă a Catedralei şi finalizarea acestora până în luna iunie 2017. Apoi, în funcţie de sursele de finanţare obţinute pentru execuţia întregului ansamblu arhitectural, priorităţile sunt: execuţia subsolurilor clădirilor adiacente Catedralei; execuţia parcării subterane, a lumânărarului, a pangarului şi a pieţei pietonale.
Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011. La final, edificiul va avea dimensiuni impresionante: 120 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime, cu o capacitate de peste 5.000 de credincioşi. În acest moment, cel mai mare lăcaş de cult creştin-ortodox din lume este Catedrala „Sf. Sava", din Belgrad.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro