Mergi la conţinutul principal
Ctitorită în urmă cu un secol şi jumătate

Slujbă cu distanţare socială la biserica “Sfântul Ilie”

• câteva zeci de brăileni au participat, ieri, la hramul bisericii “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, de lângă Piaţa Halelor • sfinţită pe vremea Războiului de Independenţă, biserica “Sf. Ilie” a fost afectată iremediabil în timpul Primului Război Mondial, când un obuz a explodat la doi paşi distanţă de sfântul lăcaş • în urma cutremurului din 1940, biserica a avut din nou de suferit, pierzând o turlă şi fiind la un pas de a se prăbuşi

 

Afectaţi tot mai mult de criza generată de pandemia de COVID-19, de secetă şi de nesiguranţa zilei de mâine, brăilenii s-au rugat, ieri, Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, protectorul holdelor şi patronul spiritual al energeticienilor. Rugăciunile credincioşilor au fost ascultate pentru că, ieri, Dumnezeu ne-a trimis ploaie binecuvântată, ca să nu mai avem de suferit de pe urma secetei care a pârlolit până de curând pământurile însetate. Tot ieri, la sărbătoarea Sfântului Ilie, au fost date de pomană fructe pentru cei nevoiaşi, ca să avem rod bun până la sfârşitul anului.

Fondată în urmă cu aproape un secol şi jumătate (la 8 septembrie 1872), pe un teren cedat de Primăria Urbei Brăila, în vechiul “cartier al Pieţei”, biserica cu hramul “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost târnosită pe 20 iulie 1877, în timpul Războiului de Independenţă, de către Prea Sfinţitul Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos. Alături de ierarh s-a aflat părintele protopop Alecu Sudeţeanu, înconjurat de un sobor de preoţi.

Ctitorită în stil neobizantin, din daniile credincioşilor şi ale celor care făceau parte din breslelee Căruţaşilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) şi Casapilor (măcelarilor), pe vremea Domnitorului Carol I, biserica de lângă Piaţa Mare a fost refăcută în anul 1894, când s-a construit turla mare şi s-a refăcut acoperişul. Lucrările au fost făcute cu banii obţinuţi din suprafaţa de 1.056 de stânjeni de teren din curtea bisericii, vândută unor brăileni.

Catapeteasma bisericii a fost pictată de reputatul pictor brăilean Matache Orăşanu în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Acelaşi pictor a zugrăvit şi turla mare, în anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid, după cum se precizează în pisania aflată la biserică.

În timpul Primului Război Mondial, când ruşii din sectorul Năneşti - Nămoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Brăila, un obuz a explodat la 20 de metri distanţă de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari stricăciuni sfântului lăcaş (fisuri în zid). Părintele B. Enăcescu a realizat lucrări de reparaţii dar, pe timpul cutremurului din noiembrie 1940, edificiul a fost din nou afectat. Deşi s-au făcut reparaţii în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, n-a mai putut fi salvată. Aşa se face că, în prezent, biserica “Sf. Ilie”, de pe Strada Roşiori, are o singură turlă, în loc de două cum avea până acum 80 de ani.

Şi cutremurul de la 1977 a provocat distrugeri la biserica “Sf. Ilie”, atât la interior, cât şi la exterior, iar părintele paroh Costică Enache a iniţiat ample lucrări de consolidare şi refacere a zidăriei şi picturii. Biserica a fost resfinţită de PS Epifanie Norocel al Buzăului, la 23 octombrie 1986. 

      

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro