Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Situaţia din Yemen e neclară, după ce preşedintele a plecat în Arabia Saudită

Mulţi se întreabă dacă Saleh - care a promis în câteva rânduri că va renunţa la putere - se va mai întoarce. Sunt multe argumente că nu o va mai face. Deja mii de manifestanţi, foarte mulţi tineri, sărbătoresc pe străzi, la Sanaa, cântând şi fluturând steaguri.
În orice caz, plecarea în Arabia Saudită îi slăbeşte mult poziţia, după ce lunile de proteste antiguvernamentale au adus Yemenul în pragul războiului civil.
Puterea a fost preluată, potrivit Constituţiei, de vicepreşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, care, în absenţa lui Saleh, deţine inclusiv comanda forţelor armate şi a serviciilor de securitate. Hadi urmează să aibă o reuniune cu membri ai armatei şi cu fiii lui Saleh, afirmă, pe surse, televiziunea al-Arabiya.
Între timp, el a avut deja convorbiri cu ambasadorul american din Yemen, un demers ce confirmă sprijinul SUA pentru transferul de putere.
Dacă preşedintele Saleh nu se mai întoarce, va începe o nouă bătălie pentru putere între vicepreşedinte, fiul cel mare al lui Saleh, liderii tribali şi mişcarea populară de protest care încearcă să preia controlul.
Explozii şi focuri de armă continuă să se audă în capitală, în ceea ce pare reluarea luptelor dintre armată şi luptătorii din tribul Ahmar, rival preşedintelui Saleh.
Mulţi consideră că prin plecarea lui Saleh se intră într-o fază de tranziţie, fiind de fapt o etapă a planului de pace propus de ţările din Golf. Surse apropiate preşedintelui au declarat pentru BBC că şi unii membri ai familiei au părăsit ţara împreună cu preşedintele, inclusiv soţia. De asemenea, există informaţii că prim-ministrul şi alţi miniştri sunt la Riyad pentru tratament, după ce au fost răniţi şi ei în atacul de vineri. Potrivit opozanţilor lui Saleh, atacul ar fi fost pus la cale chiar de către preşedinte.
Totuşi, fiul său, Ahmad, şi nepoţii, Ammar and Yehia, care sunt comandanţi militari, se află încă în ţară. Ahmad comandă trupele de elită din Garda Republicană şi celelalte rude au sub control unităţi de securitate şi informaţii.
Ammar şi Yehia au cooperat cu SUA în lupta împotriva terorismului. Unii analişti consideră că prezenţa lor în această perioadă de tranziţie este esenţială şi salutată de puterile regionale şi internaţionale.
Saleh a plecat spre capitala saudită sâmbătă, cu un avion medical, pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale, după ce a fost lovit de o schijă de 7,6 centrimetri care i-a perforat plămânul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii