Mergi la conţinutul principal

Sistemul judiciar, pe înţelesul copiilor. Lecţii interactive de la judecătorii brăileni

• elevii şi-au împărţit rolurile de judecător, procuror, avocaţi, reclamanţi, pârâţi şi martori şi au simulat o şedinţă • joaca i-a prins şi, fără să-şi dea seama, au asimilat cunoştinţe importante despre sistemul judiciar

 

Timp de două săptămâni, judecătorii brăileni au devenit profesori pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Timp de o oră pe zi, mai multe clase de la diferite şcoli din municipiu au vizitat Palatul Justiţiei şi au învăţat ce înseamnă sistemul judiciar. Pentru a se face cât mai bine înţeleşi de cei mici, unii judecători au apelat la “lecţii” interactive, mai exact la simulări de şedinţe, în care elevii au jucat roluri de judecător, procuror, avocaţi, reclamanţi, pârâţi şi martori. O astfel de activitate a avut loc şi joi, într-una din sălile de judecată, iar “profesorul” a fost judecătorul Marius Cojocariu. Cazul suna cam aşa: o femeie aflată în etate ar fi sunat la Poliţie, pentru că muzica dată la maximum şi gălăgia unor vecini o deranjau în miez de noapte. Copiii şi-au împărţit rolurile, după cum au dorit, după care a fost declarată deschisă şedinţa. Deşi au fost emoţionaţi la început, pe parcurs şi-au intrat destul de bine în rol, iar joaca i-a prins şi, fără să-şi dea seama, au asimilat cunoştinţe importante: ce înseamnă exact meseriile de judecător, procuror şi avocat. Dacă înainte de a intra în sala de judecată, doar o singură fată se gândea să devină procuror, după lecţia interactivă susţinută de judecătorul Cojocariu, cel puţin alţi trei adolescenţi au declarat că le-ar plăcea să devină avocaţi.

La final, adolescenţii au fost sfătuiţi să respecte legile, să se ferească de pericolele şi tentaţiile “străzii” şi au înţeles că un cazier curat contează foarte mult în alegerea viitoarei profesii.

Educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar este un proiect mai vechi al Tribunalului Brăila, ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public. Coordonatorul proiectului este vicepreşedintele Tribunalului, judecător Daniela Vicol.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro