Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sistemul actual de pensii pune în pericol plata pensiilor pe termen mediu și lung

"Anul acesta, de exemplu, luăm 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat și îi trecem la bugetul de pensii ca să putem să plătim pensiile, iar această sumă va crește în continuare în anii următori dacă nu se realizează o reformă a sistemului de pensii. Adică să putem plăti pensiile românilor din ceea ce se adună la pensii. Deci, este obligatoriu să putem face acest lucru", a precizat Boc.
El a adăugat că "instituirea principiului contributivității este, de fapt, cheia acestei legi".
"Fiecare contribuie la sistemul de pensii și primește o pensie mai mare sau mai mică, în funcție de contribuția pe care a adus-o la bugetul de pensii. De aceea noutatea majoră a proiectului o constituie faptul că se recalculează acele pensii care astăzi nu au la bază principiul contributivității și aici mă refer la pensii de lux, care vor fi recalculate. Am eliminat salariile bugetarilor de lux și am rezolvat problema bugetarilor de lux pe de o parte atunci când am desființat salariile de 30.000 euro ale șefilor de agenții, iar odată cu legea salarizării unitare am pus capăt acestei practici a bugetarilor de lux stabilind o ierarhie de la 1 la 12", a mai spus Boc.
Premierul a mai spus că prin noua lege a pensiilor își propune să elimine abuzurile din sistem și a dat exemplul pensiilor de invaliditate care nu sunt acordate mereu numai celor care le merită.
Discuțiile pe marginea legii pensiilor continuă la această oră la Ministerul Muncii între ministrul de resort Gheorghe Pogea și reprezentanții sindicatelor, care au făcut diverse propuneri de modificare a acestei legi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii