Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Siria a ascuns sub un strat de beton urmele unui presupus reactor nuclear

Anchetatorii ONU considera ca Siria ar fi putut ascunde sub beton probe despre ceea ce Washingtonul crede ca era un reactor nuclear, la un complex bombardat in urma cu un an de Israel, au declarat duminica diplomati citati de Reuters.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica a inceput sa cerceteze in aprilie Siria pe baza datelor furnizate de serviciile de informatii americane, care precizeaza ca in complexul nuclear bombardat de Israel se afla un reactor, construit aproape in totalitate cu sprijin nord-coreean, conceput pentru a procesa plutoniu pentru bombe atomice.
Imaginile furnizate de sateliti arata faptul ca autoritatile siriene au demolat zona, au indepartat ramasitele si au construit o cladire noua pentru a sterge orice urma, a declarat un analist american specializat in energie nucleara.
Siria a dezmintit faptul ca ascunde desfasurarea activitatii nucleare de autoritatile ONU precizand ca centrala bombardata de la al-Kibar este o cladire militara obisnuita si ca inspectorii AIEA au avut acces la centrala din iunie.
Rezultatele partiale ale testelor de defrisare nu au aratat ca urme de carbon sau otel dur, care ar fi indicat existenta unui reactor, au precizat diplomati informati despre ancheta.
"Nu inseamna ca nu era nimic acolo, numai ca anchetatorii nu au cautat (sau nu au putut cauta) in locurile potrivite", a declarat, sub protectia anonimatului, un diplomat din Viena.
"Dupa ce au sapat o groapa, sirienii au acoperit zona (unde se banuia ca se afla reactorul), cu un strat foarte mare de beton. AIEA ar fi trebuie sa examineze ramasitele, dar se banuieste ca acestia le-ar fi aruncat in groapa", a adaugat acesta.
Surse diplomatice afirma ca Siria a refuzat solicitarile AIEA de a vizita din nou centrala de la al-Kibar si alte trei complexe banuite ca ar avea legatura cu centrala, din motive de securitate nationala.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii