Mergi la conţinutul principal

Siretul rupe digul, oficialii se «rup» în comisii

O eroziune de mal ce înaintează de ani de zile spre baza digului care apără satul Corbu Vechi de râul Siret a fost rezolvată doar "din vorbe" de autorităţi, care au tot spus că se fac proiecte şi se aşteaptă finanţări pentru începerea lucrărilor fără ca, de fapt, să se facă nimic concret. În prezent, eroziunea a ajuns la mai puţin de jumătate de metru de taluzul digului. Mai sunt doar câţiva centimetri până când apele vor începe să sape sub dig. În această situaţie, digul poate ceda oricând, iar o creştere de debit pe Siret ar putea însemna sfârşitul satului Corbu Vechi şi a celor câteva zeci de gospodării care îl formează. Locatarii se arată disperaţi de evoluţia lucrurilor. "Stăm noaptea să păzim digul, ca să nu ne trezim cu apa peste noi. Se rupe malul într-un ritm alarmant. Într-o singură zi, s-a rupt cam jumătate de metru de mal. Dacă se continuă aşa, ajunge eroziunea sub dig şi se prăbuşeşte digul, iar satul rămâne fără apărare în calea apelor", ne-a spus Adrian Stan, unul dintre localnicii care fac de veghe zi şi noapte la dig.
În urmă cu câteva zile, când o porţiune foarte mare de mal s-a prăbuşit sub acţiunea apelor crescute ale Siretului, Primăria comunei Măxineni a alertat autorităţile judeţene. O comisie formată din prefectul Brăilei, Nicu Olteanu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Cristian, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac, precum şi din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, a mers la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile. La fel cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori până acum, comisia a constatat că, într-adevăr, este o situaţie gravă şi că sunt necesari bani pentru o consolidare de mal. În acest sens, Prefectura a înaintat o cerere către Guvern, pentru alocare de fonduri. Urmează să se dea un răspuns.

"Eroziunea a înaintat până aproape de baza digului. Este o situaţie gravă, însă, în momentul de faţă, nu se poate vorbi despre un pericol imediat. Lucrurile încă sunt sub control, dar este nevoie de o intervenţie cât mai rapidă. Nu vă pot spune despre ce intervenţie este vorba, deoarece soluţia trebuie dată de un proiectant. Săptămâna viitoare o să vină un proiectant la faţa locului. Atunci se va stabili şi suma necesară. Probabil este vorba despre câteva sute de milioane de lei vechi", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Cu alte cuvinte, şi acum, în al 12-lea ceas, când eroziunea aproape că a început să "muşte" din dig, autorităţile judeţene aşteaptă soluţii şi bani de la autorităţile naţionale. Soluţii şi bani despre care nu ştie nimeni dacă şi când vor veni.
Exact la fel se întâmpla şi în urmă cu doi ani, când eroziunea se afla cam la doi metri de baza digului. Iată ce declara, în luna mai 2013, prefectul de atunci al Brăilei, Mihaela Marcu: "Prefectura Brăila a solicitat de la Ministerul Mediului un răspuns privind stadiul implementării proiectului de consolidare a malului. Ni s-a răspuns că există, la nivel naţional, un program de priorităţi cu astfel de lucrări hidrotehnice de mică amploare şi că consolidarea de mal de la Corbu Vechi, judeţul Brăila, este prima pe listă. Decizia de alocare a fondurilor depinde de Ministerul Mediului. Noi sperăm ca această decizie să se ia cât mai repede". Au trecut doi ani şi decizia încă nu s-a luat...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro