Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sinucidere cu repetiţie într-o familie de militari

* el nu mai făcea faţă stresului la locul de muncă, unde era anchetat în legătură cu dispariţia unei arme de foc * în urmă cu patru ani, tatăl său, militar în aceeaşi unitate, s-a sinucis în acelaşi mod * acesta nu avea probleme la locul de muncă, însă era măcinat de o boală incurabilă * mama tânărului este distrusă de durere, iar rudele se tem să nu se piardă şi ea

Un militar brăilean în vârstă de doar 21 de ani s-a sinucis marţi seară, în jurul orei 20.20, aşezându-se în faţa trenului, la câteva sute de metri distanţă de Gara CFR, în dreptul cartierului Obor. Din câte se pare, tânărul a fost determinat să facă acest gest de problemele pe care le avea la locul de muncă. Asupra sa s-au găsit două bilete de adio, unul adresat familiei şi unul colegilor, din care reiese că stresul de la serviciu devenise insuportabil. Daniel Nicu Muşat făcea obiectul unei anchete derulate de Parchetul Militar după ce, în luna mai a acestui an, pistolul de calibrul 7,65 mm pe care îl avea în dotare a dispărut. După cum v-am mai informat la vremea respectivă, lipsa armei a fost descoperită în timpul activităţilor de curăţare şi întreţinere a armamentului individual, procedură care urma după o şedinţă de tragere pe timp de noapte ce avusese loc marţi, 17 mai, între orele 20.00 şi 22.00. Imediat, în cadrul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie s-a demarat o anchetă. Arma a fost descoperită în incinta unităţii, câteva zile mai târziu, însă cercetările nu s-au încheiat nici până în prezent. "Băiatul era foarte stresat, se plângea că este acuzat pe nedrept de dispariţia acelui pistol. Era foarte supărat în ultima perioadă, se temea de ce e mai rău, că o să fie dat afară sau că or să-l aresteze, dar nu ne-am aşteptat să facă un asemenea gest. Mama lui este distrusă, ne este frică să nu o pierdem şi pe ea!", ne-a spus, ieri, o mătuşă a lui Daniel. Tânărul era necăsătorit. În urma sa au rămas mama şi un frate, în vârstă de 24 de ani. Familia a trecut printr-un eveniment similar în urmă cu patru ani, când tatăl lui Daniel, şi el militar, angajat tot în cadrul Flotilei Fluviale, s-a sinucis în acelaşi mod, aruncându-se în faţa trenului. Din spusele rudelor reiese că tatăl tânărului nu avea probleme la locul de muncă, ci suferea de o boală incurabilă, care îi provoca foarte multă suferinţă.

Armata, zgârcită în informaţii

Nici Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie şi nici Serviciul Fluvial Brăila, din cadrul căruia face parte acest divizion, nu ne-au oferit, ieri, niciun fel de detalii legate de activitatea sergentului angajat pe bază de contract Daniel Nicu Muşat şi de ancheta provocată de dispariţia pistolului aflat în dotarea acestuia. "Informaţii referitoare la acest caz puteţi primi doar de la biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale", ne-a spus ofiţerul de relaţii publice al Serviciului Fluvial. Ne-am adresat ministerului, iar răspunsurile primite au fost cât se poate de succinte: "Militarul era angajat în unitate din luna decembrie 2008. Activitatea sa profesională a fost apreciată ca fiind bună, potrivit atribuţiilor funcţiei în care era încadrat. Ancheta referitoare la dispariţia unui pistol calibru 7,65 mm, ulterior găsit, se efectuează de către Parchetul Militar", ne-a transmis biroul de presă al MApN. Reporterul nostru a întrebat şi dacă Ministerul Apărării va ajuta în vreun fel familia îndoliată. Ni s-a răspuns, la fel de succint, că, "potrivit prevederilor art. 16 lit.a din Legea nr. 287/2010 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2011, ajutorul de deces are un cuantum de 2.022 lei".
Pe lângă aceşti bani oferiţi de stat, familia îndoliată a fost ajutată, ieri, de Serviciul Fluvial, să transporte trupul neînsufleţit al tânărului, de la Morgă la capela Cimitirului Brăiliţa 2, de pe Str. Eroilor. Sicriul a fost urcat într-un camion al Armatei de câţiva colegi ai lui Daniel. Aceştia au refuzat să comenteze în vreun fel gestul sinucigaş al tânărului.
Comentarii