Mergi la conţinutul principal

Singurul WC public din Lacu Sarat este blocat de gunoaiele aruncate de patronii din statiune

In loc sa fie un spatiu care sa atraga prin spatii verzi revigorante si placute privirii si alei ireprosabil intretinute, statiunea Lacu Sarat oripileaza, mai degraba, turistii, cu gramezi uriase de gunoi aruncate printre copacii sufocati de tufisuri si buruieni. Vina le apartine mai putin brailenilor iesiti in week-end, la un gratar, care isi lasa resturile in urma, si mai mult unor agenti economici - circiumari, chioscari, tarabagii si, probabil, hotelieri. Acestia din urma, in loc sa incheie si sa respecte contracte cu operatori de salubritate, prefera sa isi arunce deseurile pe spatiul public, pentru a mai scuti o cheltuiala. Dovada a lipsei de civilizatie care guverneaza in prezent statiunea Lacu Sarat, altadata o adevarata perla a turismului brailean, sta faptul ca singura toaleta publica ce poate fi gasita pe alei este, practic, inundata de gunoaie. In timp, in jurul si chiar in interiorul acestui WC, aflat destul de aproape de manastirea din statiune, s-au tot aruncat gunoaie, pina cind locul a devenit ceea ce se numeste, in limbajul recent, o halda neautorizata de colectare a deseurilor. Chiar daca s-a facut curatenie periodic, cu ocazia unor diverse evenimente din viata statiunii - cum a fost recenta vizita a raportorului european Johnatan Scheele - vechea toaleta a fost reinvadata rapid de gunoaie.

S-a cerut interventia politistilor comunitari

Operatorul de salubritate RER, care a preluat de curind activitatea de maturat stradal din statiune, se declara coplesit de aceasta situatie. "Am ridicat zeci de tone de deseuri din aceasta halda neautorizata si in foarte scurt timp au reaparut la loc. Practic, noi facem munca patriotica, salubrizind acest spatiu, asa cum se intimpla, de altfel, cu toate haldele neautorizate pe care le avem pe sector. Ne-am luat, insa, un angajament, atunci cind am preluat contractul de maturat stradal a aleilor statiunii, si facem tot posibilul sa mentinem curatenie. Numai ca nu putem face acest lucru la nesfirsit. Am adus problema in atentia conducerii Primariei si a DAGL si ni s-a promis ca locul va fi pazit de politisti comunitari. Tare mi-e teama, insa, ca, daca aici se va pazi, gunoaiele se vor duce in alt loc, atit timp cit agentii economici din statiune nu vor fi controlati daca au incheiat contract de preluare a deseurilor, cu operatori de salubritate, si daca respecta aceste contracte. Din cite vedem aici, este clar ca gunoaiele provin de la restaurante, chioscuri si e posibil, chiar de la hoteluri" ne-a declarat George Nedelcu, directorul RER, care, ieri, a dat dispozitie sa se ridice, din nou, gunoaiele din aceasta halda neautorizata. Acesta isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca, printre deseuri, s-au gasit chitante, note de comanda specifice restaurantelor sau barurilor si chiar o factura emisa de un hotel. Factura respectiva are, insa, culoarea albastra, semn ca a fost emisa unui client, care a aruncat-o fie la cosul de gunoi a hotelului, fie undeva in afara acestuia.
Asadar, se poate banui ca, desi ar avea contract de salubritate, unii agenti economici predau operatorului o cantitate mica de deseuri, pentru a plati cit mai putin, iar grosul gunoaielor le arunca in halda formata linga fosta toaleta.
Hotelierii din Lacu Sarat dezmint categoric ca s-ar putea deda la astfel de practici. "Ar trebui verificat citi dintre agentii economici din statiune au contracte cu operatori de salubritate. Noi predam gunoiul menajer firmei “Eco”, iar deseurile de hirtie, sticla sau plastic firmei “Recumed”. Problemele au aparut de cind ne-am pus pubelele in incinta, pentru a nu mai avea toata lumea acces la ele. De atunci, toti cei care se obisnuisera sa isi arunce gunoaiele in pubelele noastre, fara sa plateasca nici un ban, le duc acum pe domeniul public. Nu cred ca angajatii nostri ar face asa ceva. Personal, daca aflu ca vreun salariat arunca deseuri unde nu trebuie, il sanctionez, fara discutie" ne-a declarat Sorin Bosneag, directorul "Traian" SA.
La rindul sau, Adrian Dediu, directorul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, ne-a declarat ca a luat nota de plingerea formulata de conducerea RER si ca, simbata, 10 iunie, se va deplasa in statiune, impreuna cu un reprezentant al Politiei Comunitare, pentru a stabili ce locuri vor fi tinute sub paza si cum se va proceda cu modalitatea de parcare a autoturismelor. "Din cite stiu, toti agentii economici din Lacu Sarat au contracte de salubritate, dar se pare ca se raporteaza cantitati mai mici decit exista in realitate, iar surplusul se arunca pe domeniul public. De acum, le vom solicita operatorilor de salubritate sa elibereze un bon, din care sa reiasa ce cantitate de deseuri a fost ridicata de la fiecare firma in parte" ne-a declarat Adrian Dediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro