Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicatele islandeze cer aderarea la UE, in vederea salvarii economiei tarii

Sindicatele islandeze cer ca tara lor sa se alature in UE, in schimbul ajutorului pentru salvarea sistemului economic, care se confrunta cu o criza in prezent, relateaza publicatia electronica EUObserver.
Asociatia Fondului Pensiilor (PFA), a uniunilor sindicale, a comunicat Guvernului ca este pregatita sa transfere 200 de miliarde de coroane islandeze (echivalentul a 13 miliarde de euro) din fonduri externe in bancile din Islanda, potrivit postului public de radio. Sindicatele cer in schimb Guvernului sa adere la Uniunea Europeana si sa adopte moneda euro, potrivit cotidianului Morgunbladid.
PFA subliniaza intr-un memorandum ca accentuarea crizei financiare din Islanda nu poate fi rezolvata atit timp cit aceasta tara mentine coroana, care s-a devalorizat cu 20 la suta fata de euro, in ultima luna. "De aceea trebuie sa avem drept obiectiv integrarea in UE si adoptarea euro cit mai curind posibil", potrivit The Times, care citeaza documentul trimis de sindicat.
Aderarea la blocul comunitar a fost respinsa in trecut de Guvernul acestei mici insule din nordul Oceanului Atlantic, a carei populatie este de 320.000 de locuitori, din cauza pierderii controului asupra sectorului piscicol, conform Politicilor Comune ale UE privind pescuitul.
La 23 septembrie, Comisia europeana a Islandei, un corp al Guvernului islandez, reprezentantii sindicatelor si industriei s-au intilnit cu oficiali europeni pentru a stabili daca exista un cadru legal prin care Islanda sa adopte unilateral moneda euro, fara a fi membra UE. Comisarul pentru Extindere Olli Rehn a declarat ca "euro poate fi adoptat numai in cadrul Uniunii Europene", dupa intilnirea cu delegatia, potrivit cotidianului Frettabladid. Totusi, Rehn a mai spus ca daca Islanda isi va depune candidatura pentru integrarea in UEm negocierile ar dura mai putin de un an.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii