Mergi la conţinutul principal

Sindicatele din invatamint si Guvernul vorbesc fiecare pe limba lui

In timp ce Guvernul a aprobat in sedinta de vineri bugetul alocat invatamintului, 5,2% din PIB, sindicatele din domeniu se pregatesc sa-si transforme nemultumirea in proteste. Guvernantii spun ca au acordat, pentru prima data dupa 1989, 5,2% din PIB, ceea ce ar reprezenta o crestere de 132,1% fata de anul trecut.
Intr-un comunicat al Ministerului Educatiei se precizeaza ca in acest procent de 5,2% se mai adauga 0,5% alocat pentru cercetare si 0,23% pentru asigurari si asistenta sociala, adica alocatia pentru copii in virsta de peste sapte ani.
In comunicat se mai explica faptul ca acest procent va permite continuarea programelor derulate pina acum sau incepute in acest an: asigurarea de rechizite scolare gratuite, asigurarea calitatii si a procedurilor de evaluare a calitatii, acordarea de ajutor financiar pentru elevi si studenti in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare, ameliorarea conditiilor de invatamint prin asigurarea transportului scolar in zonele rurale defavorizate, granturi pentru educatie, dotarea unitatilor de invatamint cu mobilier scolar si echipament sportiv, dotarea laboratoarelor scolare din invatamintul preuniversitar, construirea de campusuri scolare, programul "Bani de liceu", alocarea fondului de carte si material didactic, refacerea infrastructurii scolare, urmind ca in acest scop sa fie alocate fonduri substantiale in proiecte sectoriale pentru lucrari de reparatii capitale, reabilitari si obiective de investitii, atit in invatamintul preuniversitar, cit si in cel superior. Se vor demara si proiecte noi: crearea unor scoli de arte si meserii pilot, asigurarea de utilitati sanitare pentru scolile din mediul rural, reforma educatiei timpurii, construirea si reabilitarea unor gradinite.

Nemultumiri in procente

Pe de alta parte, sindicatele din invatamint sint nemultumite de rezultatele negocierilor derulate in zilele de 9 si 10 octombrie si spun ca vor sa inceapa protestele. "La prima intilnire, pe 9 octombrie, reprezentantii guvernului ne-au oferit 6% crestere salariala de la 1 aprilie si 10 % de la 1 octombrie. Nu am acceptat, pentru ca inseamna o crestere in medie cu 7,5%. A doua zi au revenit cu alta propunere, 7% de la 1 aprilie si 11% de la 1 octombrie, adica o crestere medie de 8%. Aceasta situatie nu ne multumeste, noi voiam sa avem cresterile salariale in totalitate de la 1 ianuarie. Timp de o luna, in toate judetele se vor organiza intilniri ale conducerilor sindicatelor cu membrii pentru a vedea care este dorinta lor, ce hotariri se vor lua. Apoi, in perioada 16-19 noiembrie vor avea loc consultari intre conducerile federatiilor si se va lua o decizie finala. Sintem nemultumiti pentru ca in campania electorala ni s-a promis o crestere salariala de 100% apoi au ajuns la 60% pina in 2008. Daca ne uitam inapoi, vedem ca in 2005 cresterea a fost de 8%, in 2006 a fost de 12%, iar in 2007 ar fi de 8%. Ar mai ramine o crestere de 32% in 2008, ceea ce nu este un procent realist. Ca sa-si respecte promisiunea ar trebui sa ne dea mai mult acum. Oricum, noi nu am hotarit nimic. Ne vom consulta intii cu membrii nostri de sindicat. La Braila, adunarea generala a liderilor va avea loc in aceasta saptamina sau saptamina viitoare", a explicat liderul Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro