Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicatele din Educaţie cer promulgarea legii privind acordarea stimulentului de Covid-19 de 2.000 lei

• în contextul epidemiologic actual, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, sindicaliştii susţin că stimulentul de risc este necesar pentru continuarea în bune condiţii a educării şi instruirii tinerei generaţii

 

Sindicatele din Educaţie vor ca toţi angajaţii din sistem să primească sporul de Covid-19, în conformitate cu Legea privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Este vorba despre 2.000 lei pentru cadrele didactice şi 1.500 lei pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Printr-o scrisoare adresată şefului statului şi semnată de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” (din care face parte şi sindicatul brăilean) şi Federaţia Naţională Sindicală «Alma Mater», sindicaliştii îl roagă pe Klaus Iohannis să promulge legea.

“Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» şi Federaţia Naţională Sindicală «Alma Mater», vă adresează respectuoasa rugăminte de a promulga acest proiect de lege. Vă rugăm să aveţi în vedere şi faptul că personalul didactic este categoria socio-profesională bugetară căreia nu i s-au acordat majorările salariale care i se cuveneau începând cu 1 septembrie 2020 potrivit Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017. De asemenea, personalul din învăţământ este singura categorie bugetară care nu beneficiază în prezent de sporuri pentru condiţii de muncă”, precizează sindicaliştii în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

Semnatarii susţin că acordarea acestui stimulent este justificată având în vedere contextul epidemiologic actual şi riscurile asumate de personalul din învăţământ “cu unicul scop de a continua, în bune condiţii, educarea şi instruirea tinerei generaţii”.

“Domnule Preşedinte, întregul personal din învăţământ continuă şi în aceste momente grele pentru întreaga umanitate să îşi desfăşoare cu dăruire activitatea profesională. Fiecare dintre aceştia, prin implicare, contribuie la dezvoltarea şi educarea copiilor noştri în condiţii de siguranţă sanitară. Cu toţii suntem conştienţi că predarea faţă în faţă este modalitatea optimă pentru atingerea rezultatelor învăţării şi de aceea trebuie făcut efortul ca această variantă să se practice în cât mai multe şcoli şi universităţi din România, iar personalul implicat trebuie stimulat, având în vedere riscul evident la care este expus”, au mai transmis sindicatele din învăţământ.

Legea privind acordarea unui stimulent de risc angajaţilor din învăţământ în contextul pandemiei de coronavirus a fost adoptat pe 13 octombrie de Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi (158 voturi pentru, 77 abţineri şi 1 vot împotrivă). Stimulentul se acordă proporţional cu timpul în care beneficiarii îşi desfăşoară fizic activitatea în unităţile de învăţământ, în prezenţa antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor sau studenţilor. Lista persoanelor care beneficiază de acest spor se stabileşte lunar, prin decizie a directorului unităţii de învăţământ. Acesta este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii