Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicalistii din "Promex" se pregatesc de proteste

In cursul zilei de ieri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, venit la Braila pentru a avea o intilnire cu reprezentantii comitetului director al organizatiei sindicale reprezentative din uzina braileana "Promex", ocazie cu care acestia din urma s-au plins de faptul ca negocierile legate de cel mai important capitol din Contractul Colectiv de Munca - cresteri salariale si conditii de munca - sint in impas. La finele acestei intilniri, liderul BNS a subliniat ca, de comun acord cu sindicatul din "Promex", s-a luat hotarirea de a declansa, incepind cu saptamina viitoare, stringerea de semnaturi pentru organizarea grevei la nivelul societatii brailene. In plus, organizatia sindicala va initia impreuna cu BNS actiune in instanta pentru incalcarea unor drepturi din Contractul Colectiv de Munca. "Am sesizat abuzurile pe care administratia le face in ceea ce priveste organizarea si normarea muncii. Sint doua elemente pe care cei din conducerea societatii, probabil din incompetenta, le folosesc pentru a plati mai prost muncitorii, fata de ceea ce s-a negociat in CCM. Recurg la stratageme prin care pe programul normal de 8 ore muncitorii nu reusesc sa-si faca normele de lucru si ii platesc cu 75 - 80%, urmind ca diferenta sa fie acoperita din orele suplimentare prestate, ceea ce este aberant. Asta arata clar o foarte proasta organizare a muncii!", ne-a declarat Dumitru Costin, apreciind ca modul in care se comporta managementul unitatii "este total nelalocul lui si absurd". In acest sens, Costin a punctat ca actionarul majoritar a avut la indemina masuri de restructurare organizatorica a societatii astfel incit zona productiva a uzinei sa nu mai fie purtatoare de costuri de regie uriase.
"Sint ori incompetenti ori servesc un interes care are ca scop valorificarea din punct de vedere imobiliar a terenurilor din intravilan detinute de societate. Pentru ca, nefacind lucruri simple si la indemina lor, si care i-ar putea face competitivi, rateaza o serie de oportunitati de afaceri pe care le au chiar aici, pe plan local", a spus Costin. In acest sens, sursa citata a exemplificat situatia unui agent economic care a inchiriat active de la "Promex" si care a devenit imediat contractor al societatii "Aker Braila".
"In urma cu un an am facut o serie de afirmatii pe tema "Promex" care au fost imediat sanctionate de catre cei care conduc destinele acestei societati: ca au fost afirmatii pripite, ca ei sint de fapt manageri competenti. La vremea respectiva le-am raspuns si am sustinut ca o sa-mi cer scuze public si o sa recunosc ca am gresit daca voi constata ca situatia in uzina se indreapta intr-o directie buna. Pot sa va spun ca am venit astazi, dupa aproape un an de zile de la acel moment, si am constatat ca lucrurile nu merg in nici un caz in directia cea buna, ba dimpotriva, situatia e din ce in ce mai complicata acolo", a mai spus liderul BNS.
Reamintim ca in cadrul unei conferinte de presa organizata in cursul lunii trecute de catre consiliul de conducere al organizatiei sindicale reprezentative din cadrul SC "Promex", acesta si-a manifestat public nemultumirea privind faptul ca negocierile privind cresterile salariale sint in impas. Principalele obiective ale sindicatului in negocierile cu angajatorul sint obtinerea unei majorari salariale de 32%, astfel incit salariul minim in uzina sa ajunga cel putin la nivelul salariului minim pe ramura, in prezent 540 RON, precum si schimbarea sistemului de salarizare aplicat in prezent in "Promex".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii