Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicalistii din "Promex" au cerut ajutorul Prefecturii in medierea conflictului cu administratia pe tema salarizarii

Dupa citeva zile de pichetare a sediului administrativ al SC "Promex", sindicalistii din uzina braileana pun din nou accent pe diplomatie in vederea solutionarii revendicarilor. Asta in conditiile in care, asa cum a explicat conducerea organizatiei sindicale, nici pina in prezent administratia nu a renuntat la pozitia de forta adoptata in cadrul negocierilor privind capitolul salarizare. Astfel, conducerea sindicatului a cerut sprijinul Prefecturii in vederea medierii conflictului existent intre cei doi parteneri de dialog din uzina, in sensul ca a adresat un memoriu acestei institutii in vederea dezbaterii subiectului "Promex" in cadrul primei sedinte a Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii. Concret, sindicalistii sint nemultumiti de faptul ca nu au reusit nici pina acum sa ajunga la o intelegere cu partenerul de dialog social care insista in conditionarea acordarii unor cresteri salariale de introducerea sporurilor in salarii.
Principalele revendicari sindicale vizeaza acordarea de cresteri salariale in 3 etape pina la alinierea la nivelul minim de salariu pe ramura (la acest moment cifrat la 540 RON, comparativ cu 405 RON - salariul mediu in uzina), acordarea de tichete de masa in numar egal cu cel al zilelor lucrate in fiecare luna. De asemenea, sindicatul sustine ca ar fi de acord si cu propunerea administratiei uzinei privind introducerea sporurilor in salarii, insa aceasta gradual, in functie de particularitatile fiecarui loc de munca. "Nici pina acum prevederile Contractului Colectiv de Munca pe Ramura 2005 nu au fost indeplinite in ceea ce priveste capitolul salarizare. Toate intilnirile avute in comisiile paritare sau de negociere ale administratiei si sindicatului, si nu au fost putine, din mai 2005 si pina in prezent, nu au dus la nici un rezultat privind cresterea salariala. Intre timp, partile semnatare la nivel national ale CCMR au semnat inca un acord pentru anii 2006 - 2007 care prevad noul nivel al salariului de baza minim pe ramura (540 RON) cu aplicabilitate de la1 ianuarie 2006, pe care administratia SC “Promex” nu numai ca nu si-l atribuie ca o obligatie legala, dar conditioneaza in mod repetat toate punctele noastre de vedere privind intrarea in legalitate cu alte probleme care pot fi analizate si rezolvate in timp si nu legate de capitolul salarizare. (...) Nu se poate ca la “Promex” munca sa nu fie platita, salariatii uzinei sa aiba cele mai mici salarii, sau sa nu fie respectate angajamentele legale asumate! Conditionarea aplicarii prevederilor legale nu face altceva decit sa taraganeze obligatiile legale asumate de catre patronat si vor duce in mod cert la alte forme de manifestari legale ale salariatilor nostri", avertizeaza liderul Sindicatului Liber "Promex", Staicu Radulescu, adaugind ca acest conflict poate degenera "stiut fiind faptul ca de munca si cistigurile salariale ale muncitorilor nostri depinde linistea multor familii, si asa greu incercate".
Reamintim ca la mijlocul lunii trecute, mai precis in perioada 14 - 16 iunie, Sindicatul Liber "Promex" a organizat o serie de mitinguri care au avut loc in fata sediului administrativ al uzinei, nemultumiti fiind de taraganarea negocierilor privind capitolul salarizare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii