Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicalistii braileni se cauta de turnatori

Presedintii structurilor locale ale confederatiilor sindicale sint de acord cu verificarea de catre Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a dosarelor tuturor liderilor sindicali. Declaratiile liderilor locali de sindicat au venit in contextul in care, recent, Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania (UNPR) a transmis CNSAS solicitarea de a verifica dosarele liderilor de sindicate si patronate din Romania, pentru a vedea care dintre acestia au colaborat cu fosta Securitate. In plus, ei considera ca ar fi oportuna extinderea verificarilor si in cazul sindicalistilor care ocupa functii de conducere in structurile teritoriale ale confederatiilor sindicale.
"Poate sa vina sa ma verifice! Nici o problema! Sint deschis unor astfel de demersuri", ne-a declarat Alexandru Gurgu, presedintele filialei locale a Blocului National Sindical (BNS). "In ceea ce priveste verificarea presedintelui confederatiei noastre, nu s-a pus niciodata problema colaborarii cu fosta Securitate, de altfel, Dumitru Costin fiind prea tinar pentru a putea fi banuit ca ar fi fost informator. Deci nu avem de ce sa ne facem probleme", a incheiat sursa citata.
Si liderul organizatiei locale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Dumitru Sisu, este de acord cu verificarea liderilor sindicali. Mai mult, el a precizat ca, la nivel national, organizatia sindicala din care face parte a inaintat o solicitare in acest sens CNSAS in vederea verificarii tuturor sindicalistilor care ocupa functii de conducere in structurile confederatiilor. "Spunem un da hotarit unui astfel de demers. In principiu, nu sint motive sa ne facem probleme noi, sindicalistii, dar, cine stie, pot aparea si surprize!", a spus Sisu subliniind ca este foarte important ca, dupa finalizarea investigatiilor, sa se faca publice listele nominale cu cei verificati, precum si verdictul CNSAS.

"Sa ma verifice!"

Liderul organizatiei teritoriale a Confederatiei Nationale "Cartel Alfa", Ion Dobre este de parere ca, de fapt, este vorba despre o vinatoare de vrajitoare, dar a subliniat ca este de acord cu aceste verificari. "Dosare de colaborare cu Securitatea si piese la dosar pot fi usor fabricate si, de aceea, esti nu esti colaborator, daca se urmareste un anumit rezultat, se rezolva! Asadar, este, dupa parerea mea, o vinatoare de vrajitoare", a spus Dobre.
"Astfel de verificari trebuie sa se intimple si pe teren sindical, dar ar trebui ca acelasi lucru sa se intimple si in cazul organizatiilor patronale", ne-a declarat presedintele Uniunii Judetene a CNSLR Fratia, Valeriu Partene. "In ceea ce ma priveste, nu e nici o problema: sa ma verifice! Nu e nici un fel de problema!", a incheiat liderul sindical.
UNPR solicitat CNSAS si verificarea reprezentantilor confederatiilor sindicale si patronale in Consiliul Economic si Social (CES). "Patronatele si sindicatele reprezinta structuri extrem de importante in functionarea oricarei societati, iar actiunile lor au implicatii atit in plan intern, cit si in plan international", isi argumenteaza UNPR cererea, printr-un comunicat de presa semnat de liderul organizatiei, Marian Milut. Printre numele ce apar in lista celor din rindul patronatelor pe care UNPR ii vrea verificati se numara cel al autorului demersului, dar si cel al lui Dinu Patriciu, in calitate de lider al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, sau cel al lui George Constantin Paunescu, lider al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. Dintre sindicalisti, UNPR a cerut CNSAS verificarea presedintilor celor cinci confederatii sindicale din Romania: Bogdan Hossu (Cartel Alfa), Dumitru Costin (Blocul National Sindical), Marius Petcu (CNSLR-Fratia), Iacob Baciu (Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania) si Ion Popescu (Confederatia Sindicala Nationala "Meridian").
Categorie articol: 

Comentarii