Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Sin retorno" de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011

Coproducţia Spania/ Argentina spune povestea unui băiat care este ucis într-un accident de maşină, iar făptaşul fuge de la locul faptei. Şoferul n-a lăsat nicio urmă, dar tatăl victimei, ajutat de mass-media, nu găseşte linişte până când nu-l descoperă şi-l aduce în faţa justiţiei. O serie de evenimente nefericite şi un sistem juridic contaminat de influenţa opiniei publice vor duce la condamnarea unui om nevinovat. Prinşi într-o plasă ţesută de soartă şi de decizii disperate, aceşti oameni vor fi puşi în faţa vinei, a responsabilităţii şi-a unei nevoi acute de izbăvire, într-o spirală din care nu există întoarcere.
De altfel, juriul a motivat că pelicula a fost pe lista sa scurtă pentru toate premiile, dintre care l-a mai primit pe cel pentru scenariu.
Juriul competiţiei a fost format din Laurence Herszberg, director general al Forum des Images din Paris, producătorii Cedomir Kolar şi Uberto Pasolini, actriţa şi producătoarea din Bulgaria Vesela Kazakova şi regizorul Radu Muntean.
Pentru că a fost vorba de cea de-a zecea ediţie a TIFF, Tudor Giurgiu le-a mulţumit tuturor celor care au fost alături de Festivalul Transilvania de la început, preşedinţilor festivalurilor de la Varşovia, Berlin, Sofia şi Karlovy Vary - "naşiii TIFF". De asemenea, au primit premii speciale, pentru susţinerea pe care au arătat-o evenimentului, regizorul Lucian Georgescu şi directorul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" (RADEF), Marius Iuraşcu.
Unul dintre evenimentele speciale a fost decernarea premiului de excelenţă lui Lucian Pintilie. Cel care i-a înmânat premiul a fost Corneliu Porumboiu. "Dacă cineva m-ar fi întrebat ce aş vrea să devin când mă voi face mare aş fi spus Lucian Pintilie", a spus Corneliu Porumboiu. Aplaudat în picioare, Pintilie a fost la fel de pus pe şotii ca în tot timpul festivalului. "Trebuie să spun ceva profund emoţionant", a spus el după ce în sală s-a lăsat tăcerea. "Am crezut că premiul ăsta este o chestie postumă. E o zi foarte aproape fericită. Unul din motivele fericirii este faptul că premiul este oferit de Corneliu ... dar e premiul lui sau e premiul meu?", a mai întrebat Pintilie, care s-a despărţit de public cu un sărut cinematografic.
Invitata specială a festivalului, Jacqueline Bisset, care a primit premiul pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, a spus că a fost încântată să fie la Cluj. "Îmi plac oamenii, îmi place arhitectura", a spus ea. De asemenea, aceasta a spus că a luat cu ea o colecţie de filme româneşti pe care vrea să le vadă. Actriţa a mai spus că a fost foarte impresionată de filmul "Balanţa", al lui Lucian Pintilie.
Cinematografia românească nu a rămas nepremiată nici la ediţia aceasta a festivalului. Constantin Popescu a primit premiul pentru regie, pentru "Principii de viaţă", ex-aequo cu danezul Runar Runarsson, pentru "Vulcanul".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii