Mergi la conţinutul principal

Simulare a unui cutremur devastator la un colegiu din Brăila

• elevii au fost evacuaţi în ordine, cu ghiozdanele deasupra capului, în timp ce echipajele ISU şi ale altor instituţii încercau să demonstreze că au capacitatea să intervină contracronometru

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic, vineri, 23 noiembrie, începând cu ora 10.00, pentru a testa capacitatea de intervenţie în caz de cutremur atât a structurilor din subordine cât şi a altor instituţii. De altfel, tema operaţiunii a fost „Activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”.

Scenariul exerciţiului a fost structurat în patru situaţii tactice. S-a pornit de la premisa că în zona Vrancea s-a produs un cutremur intermediar (la adâncimea de 130 km) cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a fost resimţit şi în municipiul Brăila cu o intensitate de 6,8 grade M.S.K. – 64, producând pierderi şi distrugeri însemnate.

În urma producerii evenimentului la dispeceratul ISU Brăila au fost primite numeroase apeluri de urgenţă, cele mai multe provenind din zona Ansamblului Buzăului din municipiu - Şoseaua Buzăului, Şoseaua Naţională Veche, Calea Călăraşilor, strada Grigore Alexandrescu şi în mod deosebit Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu”.

Din datele furnizate de apelanţi, la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” au fost afectate scările interioare şi avariate tavanele unor săli de clasă, înregistrându-se avarii la elementele de construcţie la sala de sport. S-a reuşit evacuarea parţială a elevilor, dar nu se cunoaştea numărul total al persoanelor rămase captive.

De asemenea, s-au înregistrat şi emanaţii de gaz metan la conducta de transport şi distribuţie ce alimentează centrala termică, la reţeaua de alimentare cu apă de pe şoseaua Buzăului, căile de comunicaţii au fost afectate de elementele de construcţie, stâlpii de iluminat şi arborii căzuţi, iar alimentarea cu energie electrică a fost parţial întreruptă în zona afectată.

Situaţiile tactice mai presupuneau faptul că, pe timpul desfăşurării operaţiunilor de căutare-salvare, comandantul intervenţiei este anunţat că în laboratorului de chimie sunt persoane surprinse sub darâmături, dar pătrunderea în această zonă este împiedicată de un miros înţepător, puternic iritant şi lacrimogen, existând posibilitatea ca perimetrul să fie contaminat.

Iar pentru ca totul să fie cât mai complicat, scenariul exerciţiului a prevăzut şi o situaţie tactică potrivit căreia, din cauza căderii unui arbore pe Şoseaua Naţională Veche, partea carosabilă a fost blocată, iar un conducător auto a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în  garajele auto din apropiere. În urma impactului s-a produs un incendiu la unul din garaje, iar două persoane din autoturism au rămas încarcerate.

În cadrul exerciţiului a fost verificat şi sistemul de alarmare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Pentru a face faţă tuturor situaţiilor tactice prevăzute în scenariu, la exerciţiu au participat, începând cu ora 10.00 membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, grupa operativă, două echipaje de intervenţie-stingere, un echipaj SMURD, un echipaj cu autospeciala C.B.R.N şi un echipaj cu autoscară mecanică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o echipă din cadrul ENGIE ROMÂNIA - Sector Brăila,  o echipă din cadrul S.C. ELECTRICA S.A. - Sector Brăila, voluntari din cadrul Filialei „Crucea Roşie” Brăila şi personalul de conducere, personalul didactic, nedidactic şi cel auxiliar al Colegiului Tehnic „C. D. Neniţescu”.

Bineînţeles, imediat cum a sunat sirena de alarmă de pe Spitalul Judeţean, clădire situată în apropierea colegiului, elevii au fost evacuaţi din sălile de clasă. Evacuarea a decurs în ordine, adolescenţii fiind instruiţi să îşi ţină ghiozdanele deasupra capului, pentru a se proteja de bucăţile de moloz care s-ar fi putut desprinde de la înălţime. Specialiştii ISU le-au explicat elevilor de ce au fost alese situaţiile tactice prevăzute de scenariul exerciţiului, care ar fi urmările unui cutremur real şi cum trebuie acţionat în cazul unui astfel de dezastru natural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro