Mergi la conţinutul principal

Simulările examenelor naţionale vor avea loc în luna martie

• spre deosebire de anul trecut, Ministerul Educaţiei nu va organiza o simulare naţională şi pentru elevii claselor a VII-a şi a XI-a tot în martie • inspectoratele şcolare pot însă desfăşura o simulare pentru aceşti elevi în luna mai, cu subiecte elaborate la nivel judeţean

 

Simulările examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat vor avea loc în luna martie! Asta este decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, conform unui proiect de ordin discutat săptămâna trecută în Comisia de Dialog Social (CDS) din cadrul ministerului. Noutatea vine însă pentru elevii claselor a VII-a şi a XI-a, pentru care nu se va mai organiza o simulare la nivel naţional tot în luna martie, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Simularea pentru aceşti elevi poate avea loc în luna mai, însă subiectele vor fi elaborate la nivel judeţean.

“Simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai şi va fi reglementată separat, după ce vor fi publicate programele de examen şi noi modele de subiecte, având în vedere că aceşti elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a (...). Cel de-al doilea element de noutate este acela că, în luna mai, fiecare inspectorat şcolar poate organiza o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel judeţean. Tot atunci, în conformitate cu art. 7, alin. (1) şi alin. (2) din proiectul de ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat în anul şcolar 2019-2020 şi pentru aprobarea calendarului acestora, poate fi organizată şi simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a”, a precizat Ministerul Educaţiei într-un comunicat publicat pe site-ul www.edu.ro.

Aşadar, elevii claselor a VII-a şi a XI-a pot susţine şi ei o simulare a examenelor în luna mai, decizia finală aparţinând Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila.

“La nivel naţional, simulările organizate la clasa a VII-a şi a IX-a erau prevăzute în luna martie, fiind impuse de minister. Acum, conform noilor prevederi, niciun judeţ nu este oprit să organizeze aceaste simulări. Noi, oricum, pentru clasa a VIII-a şi a XII-a organizăm încă două simulări la nivel judeţean pe lângă cea naţională, în luna decembrie şi în luna mai. În acest moment nu vă pot spune dacă vom organiza şi pentru a VII-a şi a XI-a. Abia ce a apărut ordinul, vom discuta şi vom lua o decizie”, ne-a declarat prof. Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

 

Calendarul simulări Evaluare Naţională şi Bacalaureat

 

Calendarul propus pentru simularea Evaluării Naţionale 2020 pentru elevii clasei a VIII-a este următorul:

 

- 23 martie - Limba şi literatura română;

- 24 martie - Matematică;

- 25 martie - Limba şi literatura maternă;

- 3 aprilie - Comunicarea rezultatelor.

 

În ceea ce priveşte Bacalaureatul 2020, calendarul simulării naţionale arată astfel:

 

- 23 martie - Limba şi literatura română;

- 24 martie - Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie);

- 25 martie - Limba şi literatura maternă;

- 26 martie - Proba la alegere a profilului şi specializării;

- 3 aprilie - Comunicarea rezultatelor.

 

Potrivit ordinului propus de Ministerul Educaţiei, rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale 2020 pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2019 - 2020 sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Rezultatele obţinute la simulările naţionale nu vor fi afişate şi nu vor fi făcute publice.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro