Mergi la conţinutul principal

Simpozion agricol cu tema: "Rapita, o cultura surpriza"

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Braila a gazduit, recent, prima aplicatie din acest an privind comportarea culturii de rapita. Evenimentul a fost organizat pe lotul demonstrativ "3 Movile", lot gestionat de colectivul de consultanta-extensie condus de dr.ing. Gabriel Let. "Anul acesta, pe o suprafata de circa 30 ha sint monitorizate sapte culturi agricole de cimp, cu o cifra record de creatii noi fata de ultimii ani, peste 170 testate, de la firme prestigioase nationale si internationale: Institutul Fundulea, SCDA Braila, KWS, Monsanto, Pioneer, Rustica, Saaten Union, Cyproma sau Syngenta. Vreau sa precizez ca noi testam ambele biotipuri de rapita, de toamna si de primavara, dar si faptul ca rapita este incadrata intre primele patru culturi pe plan mondial producatoare de uleiuri vegetale si ca o viitoare sursa regenerabila de energie-biodiesel. In plus, noi cei din cercetare mai intrezarim si o ipotetica functie fitoamelioratoare pentru terenurile-problema (degradabile prin saraturare ori cu aport freatic). De retinut ca aceasta cultura nu este restrictionata (contingenta) in UE, deci poate deveni o cultura strategica in evolutia agriculturii si diverselor ramuri industriale", a precizat Gabriel Let.
La eveniment au participat circa 60 de fermieri din judetele Braila, Buzau, Vrancea si Galati, precum si conducerile Directiilor Agricole din Braila si Galati. Au mai participat, de asemenea, specialisti ai Directiilor Agricole si Oficiilor Judetene de Consulatanta Agricola precum si cadre didactice si studenti ai Sectiei de Agricultura din cadrul Facultatii de Inginerie Braila
Pe durata vizitarii celor 18 variante s-au facut prezentari analitice, s-au emis o serie de concluzii benefice agrofitotehniei acestei culturi, s-a intretinut un real dialog cercetatori - participanti. Au fost facute si aprecieri legate de ce s-ar putea obtine din cultivarea unui hectar de rapita. De exemplu, se obtin 1.600 litri ulei alimentar, suficient pentru a praji 8.000 kg cartofi sau a prepara 40.000 salate legume; 2.400 kg srot de rapita, care ar furaja taurine si s-ar obtine 6.000 litri lapte, sau furaj porcine pentru 1.900 kg carne; o specie melifera de prima aparitie ar garanta 80 kg miere de albine; iar din biodiesel s-ar asigura o autonomie de circa 26.000 km parcursi de un autovehicul sau 5.200 km de un camion, de asemenea, s-ar putea ara o suprafata de 65-80 ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro