Mergi la conţinutul principal

Silion, albit de procurori

* procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-au scos nevinovaţi atât pe şeful Jandarmeriei, acuzat că a agresat un motociclist, pe fiul acestuia, dar şi pe karatistul Cornel Muşat * procurorul de caz a concluzionat că Vasile Silion a acţionat conform legii, că fiul său nu a avut nicio implicare, iar intenţia lui Muşat "a fost aceea de a se face util" * alţi cinci lucrători de poliţie, acuzaţi iniţial de mai multe infracţiuni, au scăpat basma curată, iar în cazul motocicliştilor nu au existat probe care să ateste că l-au agresat pe şeful Jandarmeriei * motocicliştii sunt indignaţi de soluţia dată de Parchetul brăilean şi sunt decişi să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate

După 8 luni de anchete, procurorii brăileni au dat un verdict în dosarul motocicliştilor care susţin că au fost agresaţi de şeful Jandarmeriei Brăila. Niciun vinovat - au decis procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, veste care i-a şocat pe motocicliştii gălăţeni, convinşi că li se va face dreptate.

Astfel, faţă de toţi cei cercetaţi în dosar, respectiv şeful Jandarmeriei Brăila, Vasile Silion, fiul acestuia - angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, Cornel Muşat şi alţi cinci agenţi de poliţie, s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Şeful Jandarmeriei a fost cercetat pentru lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate, ameninţare şi fals intelectual, fiul său pentru lovire sau alte violenţe, ameninţare şi fals intelectual, iar Cornel Muşat pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi lipsire de libertate. La rândul lor, ceilalţi cinci agenţi de poliţie au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, purtare abuzivă, lipsire de libertate şi fals intelectual. În ciuda avalanşei de acuzaţii, în final, procurorii brăileni au stabilit că o parte din infracţiuni nu au fost comise, pentru altele nu există probe suficiente, iar celelalte s-au produs "fără intenţie". Procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) şi faţă de motocicliştii care au fost acuzaţi de şeful Jandarmeriei Brăila de lovire şi distrugere. În concluzie, nimeni nu a lovit pe nimeni, leziunile suferite de motociclist au fost din cauza procedurii de imobilizare, care este una destul de dură, tot atunci rănindu-se şi şeful Jandarmeriei, fiul său doar a trecut pe la Poliţie fără a interveni în vreun fel, adică, mai exact, în ziua de 18 septembrie 2010 nu s-a întâmplat nimic.

Motocicliştii sunt indignaţi de decizia Parchetului brăilean şi sunt decişi să nu se oprească până nu li se va face dreptate. "A dat NUP la toţi, nu ne vine să credem. Sunt indignat! Parchetul nu a trimis pe nimeni în judecată, încearcă să ne scoată vinovaţi tot pe noi. Nu este corect faţă de noi, mai ales faţă de mine, fiindcă eu am fost în spital, ceilalţi au scăpat mai uşor. Oricum, suntem decişi să mergem mai departe, vom contesta rezoluţia Parchetului pentru că nu mi se pare corectă. Trebuie să ne întâlnim cu avocatul, să stăm de vorbă, să vedem care sunt căile de atac şi vom acţiona", a spus motociclistul Grigore Turcu, cel care a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate şi, după spitalizare, a avut nevoie de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De aceeaşi părere au fost şi ceilalţi motociclişti, toţi fiind decişi să continue "lupta" pentru a li se face dreptate.

Timp de câteva luni, dosarul motocicliştilor s-a tot plimbat de la un Parchet la altul, între Brăila şi Galaţi, pentru ca, în final, să se oprească la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. În acest dosar, procurorii au înregistrate trei cauze penale, respectiv plângerea motocicliştilor gălaţeni, care acuză că au fost bătuţi de şeful Jandarmeriei Brăila, dar şi plângerea şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, colonel Vasile Silion, care acuză că a fost agresat de unul dintre motociclişti. Cea de-a treia cauză este o sesizare din oficiu a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, ca urmare a articolelor apărute în presă.

26moto1Şeful Jandarmeriei Brăila, un "legist" fără pată

Şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, colonel Vasile Silion, a scăpat de toate acuzaţiile care i-au fost aduse de motociclişti. După cum se precizează în rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, semnată de procuror Mihaela Marinescu, în cazul său nu s-ar putea reţine infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, întrucât, din analiza materialului probator, ar rezulta că imobilizarea motocicliştilor nu a fost făcută cu intenţia de a le prejudicia acestora drepturile legale. "Făptuitorul a avut reprezentarea faptului că datorită modului necorespunzător de deplasare în trafic şi atitudinii şicanatoare şi sfidătoare a acestora, motocicliştii au săvârşit o faptă de natură penală, tulburând buna desfăşurare a traficului rutier, motiv pentru care aceştia trebuiau deferiţi organelor de poliţie care puteau lua împotriva lor măsurile legale care se impuneau", se precizează în rezoluţie.

De altfel, mai spune procurorul de caz, chiar şi din declaraţiile celor patru motociclişti şi ale martorilor, doi tineri care îi însoţeau, ar rezulta că aceştia nu circulau regulamentar pe partea dreaptă a drumului public, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, ci "într-un mod specific motocicliştilor", după cum a declarat Grigore Turcu, mai precis în diagonală, într-o formaţie dispusă în zig-zag care ocupa întreaga bandă de circulaţie, fără ca vehiculele din spatele lor să aibă posibilitatea de a-i depăşi. Facem precizarea că rezoluţia procurorului este cel puţin aberantă având în vedere faptul că nu există nicio lege care să oblige conducătorii de motociclete să circule "pe partea dreaptă a drumului public, cât mai aproape de marginea părţii carosabile", motocicleta supunându-se aceloraşi norme ca toate celelalte vehicule cu motor.

În ceea ce priveşte infracţiunile de lovire şi ameninţare, Parchetul susţine că nu a putut stabili cu certitudine faptul că, în sediul Poliţiei Municipiului Brăila, Vasile Silion a luat în vreun fel contact cu cei patru motociclişti, lovindu-i sau ameninţându-i. În limbajul specific, procurorul de caz afirmă că declaraţiile persoanelor vătămate nu s-au coroborat cu alte probe administrate în cauză. Foarte interesantă explicaţia şefului Jandarmeriei cu privire la infracţiunea de lovire şi la certificatul medico-legal prezentat de către motociclistul Grigore Turcu: "procesul de imobilizare este un proces de duritate mare şi este foarte posibil ca leziunile prezentate de către persoana vătămată să fi fost produse la momentul respectiv şi nu în mod intenţionat".

Cornel Muşat, util când e vorba de împărţit pumni în dreapta şi stânga

Din materialul probator administrat în cauză, declaraţiile colonelului Vasile Silion şi ale lui Cornel Muşat, a rezultat pentru procurori că acesta din urmă s-ar fi aflat întâmplător în zona de conflict, pe strada Calea Galaţi şi ar fi văzut un grup de motociclete care au încadrat un autoturism Opel "cu scopul vădit de a-l opri din mers". "Curios să vadă ce se întâmplă la intersecţia Calea Galaţi cu B-dul Independenţei, făptuitorul Muşat Cornel a oprit maşina cu care se deplasa şi a coborât, observând că motocicliştii l-au determinat pe şoferul maşinii Opel (Silion Vasile) să vireze dreapta pe B-dul Independenţei şi să oprească maşina, blocându-i deplasarea. Înţelegând că şoferul maşinii are nevoie de ajutor, făptuitorul Muşat Cornel s-a deplasat la persoana respectivă, recunoscându-l pe Silion Vasile, şeful Jandarmeriei Brăila, care i-a solicitat ajutorul pentru a imobiliza persoanele care îl şicanau în trafic, spunându-i totodată că a sesizat organele de poliţie", se arată în rezoluţia Parchetului. Pe de altă parte, motocicliştii declară că, după ce au plecat de la semafor, au observat o maşină de culoare închisă care s-a apropiat de autoturismul şefului Jandarmeriei, mergând în paralel cu acesta. Apoi, cei doi şoferi le-au blocat deplasarea, obligându-i să vireze la stânga pe b-dul Independenţei, oprindu-i în trafic şi exercitând asupra lor acţiuni violente. După ce au analizat declaraţiile părţilor implicate, procurorii au concluzionat în favoarea lui Muşat: "intenţia lui Cornel Muşat a fost aceea de a se face util, de a da ajutor la imobilizarea unor persoane care în opinia sa avuseseră un comportament necorespunzător (aspect de care acesta a putut să îşi dea seama aflându-se la faţa locului), comportament ce trebuia sancţionat de către organele de poliţie".

În ceea ce îl priveşte pe fiul şefului Jandarmeriei Brăila, agent la Poliţia Municipiului Brăila, acesta nu poate fi acuzat de vreo infracţiune, întrucât, spune procurorul, el nu s-a aflat la locul faptei, procesele verbale de sancţionare nu au fost întocmite de el, iar din materialul probator nu rezultă cu certitudine că s-a aflat într-adevăr în sediul poliţiei şi că ar fi exercitat acte de violenţă asupra motociclistului Grigore Turcu. Fiul şefului Jandarmeriei a declarat că, în seara respectivă, deşi era în afara programului, s-a deplasat la sediul poliţiei pentru a vedea ce s-a întâmplat şi l-a văzut pe tatăl său în hol. El mai susţine că a trecut pe lângă acesta, culmea!, fără a-i adresa vreun cuvânt, a urcat în biroul său la etaj unde a completat nişte acte şi apoi a plecat din sediul poliţiei.

Şi ceilalţi cinci lucrători de poliţie acuzaţi iniţial de mai multe infracţiuni, au scăpat basma curată. Potrivit actului semnat de procurorul Mihaela Marinescu, în sarcina lucrătorilor de poliţie nu se poate reţine infracţiunea de purtare abuzivă, întrucât aceştia nu i-au lovit, nu au exercitat alte acte de violenţă şi nu i-au ameninţat în niciun fel pe motociclişti. Poliţiştii, spune procurorul, doar s-au deplasat la locul indicat, ca urmare a unei sesizări prin 112, unde i-au găsit pe cei patru motociclişti (parte dintre ei imobilizaţi de către Silion Vasile şi Muşat Cornel), pe care i-au urcat în maşinile de poliţie şi i-au condus la sediu pentru cercetări.

Privind reclamaţia şefului Jandarmeriei, colonel Vasile Silion, care acuză că a fost agresat de motociclistul Grigore Turcu, procurorul a concluzionat că probele nu îl indică pe motociclist ca autor cert al faptei, leziunile colonelului putând fi provocate în procesul de imobilizare a motocicliştilor, proces care, aşa cum a afirmat Silion Vasile este de o duritate foarte mare. Motocicliştii nu au putut fi acuzaţi nici de distrugerea autoturismului, sesizarea în acest sens fiind făcută abia după două zile de la incident.

Reamintim că cei patru motociclişti, Grigore Turcu, Dănuţ Toma, Florin Tănase şi Cezar Adrian Mihalache, reclamă că au fost bătuţi, în ziua de 18 septembrie, de col. Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, patronul unei firme de pază şi protecţie, pentru că au refuzat să se dea din faţa maşinii pe care colonelul o conducea. La un semafor, după un schimb de replici, Silion le-ar fi pulverizat în faţă cu spray lacrimogen, unul dintre bikeri ripostând cu un pumn, conflictul continuând şi la următoarea intersecţie. Gălăţenii au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului unde, spun ei, col. Silion şi unul dintre fiii săi i-au agresat, în final fiind şi amendaţi. Motociclistul Grigore Turcu a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate şi, după spitalizare, a avut nevoie de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, col. Silion a făcut la rândul său plângere împotriva motociclistului, pe care îl acuză că l-ar fi agresat, şi şi-a scos certificat medico-legal cu 7-8 zile de îngrijiri medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro