Mergi la conţinutul principal

Siguranta cetateanului, o problema ramasa inca nerezolvata

Deputatul PD de Braila Horia Vasioiu nu este de acord cu concluzia unui raport prezentat recent de presedintele ATOP Braila, Ion Rotaru, potrivit careia situatia in judet este relativ buna, din punct de vedere al sigurantei cetateanului, iar Politia isi face datoria. Vasioiu considera ca Rotaru este departe de adevar, cu asemenea "diagnostice", si-i sugereaza acestuia sa mai iasa in strada si sa ia pulsul orasului si al judetului, pentru a afla care este situatia reala. Deputatul brailean i se pare ca Rotaru nu-si ia in serios datoria de sef ATOP, si, in afara unor comentarii neutre, cu privire la situatia infractionala, care nici macar nu corespund adevarului, nu face nimic: "Am impresia ca domnul Rotaru, de circa doi ani, de cind este la ATOP, nu s-a pus la punct ca toate atributiile lui si cu realitatile judetului. Cred ca ar fi bine sa iasa mai des pe strada, sa vada cum chiar in ziua in care s-au pus acele limitatoare de viteza pe Calea Calarasilor, la ora 1 noaptea, se faceau curse de masini pe linia de tramvai. Cred ca ar trebui sa vada ce se intimpla in mediul rural, unde exista furturi la ordinea zilei, unde se incaiera oamenii, cum se incaiera si in municipiu. Asa ca daca dinsul e multumit de siguranta cetateanului, in Braila, inseamna ca are o stacheta foarte putin ridicata, iar aprecierea sa este exagerata".
Vasioiu crede ca orice om poate sa-si dea seama de situatia infractionala fie si numai urmarind presa locala, care relateaza aproape zilnic de batai in strada intre grupurile de interlopi, violente de tot felul, furturi etc. In plus, spune el, nu este nici un secret ca oamenilor le este frica sa iasa in strada, dupa lasarea intunericului. Daca asta inseamna in opinia lui Rotaru o stare de normalitate, inseamna ca au perceptii diferite asupra normalului - spune Vasioiu. El crede ca presedintele ATOP ar trebui sa-si ia sarcinile in serios, si nu sa se multumeasca in a interpreta, in conferinte de presa, rapoarte triumfaliste ale Politiei, pe motiv ca, din punct de vedere legal, nu poate decit sa monitorizeze situatia: "Daca monitorizeaza, cum o face? Daca in perceptia lui, ATOP-ul se ocupa doar cu monitorizarea, sa lase locul liber si sa lase pe altcineva, care sa nu faca numai monitorizare, ci sa se implice mai mult in activitatea Politiei, a Jandarmeriei, in primul rind, in ceea ce inseamna asigurarea ordinii publice. In ce priveste partea aceasta de ordine publica, eu am mai spus-o, si i-am spus-o si personal lui Catalin Chivu: lumea, daca nu vede pe strada politisti si nu vede ca Politia ia imediat atitudine fata de un infractor, oamenii nu se vor simti in siguranta. Nu cu patrulele acelea in care doi politisti, fata si baiat, care umbla pe strazi, saracii de ei, cu o mapa in mina, se face treaba si se previn scandalurile si bataile intre interlopi si-i facem pe oameni sa se simta in siguranta. Eu cred ca este normal sa iesi la orice ora din zi si din noapte din casa, si sa fii in siguranta pe strada, chiar cu riscul de a fi legitimat de un echipaj de politie. Prefer sa vad echipajul de politie care patruleaza cu masina pe strada - sau pe jos, daca nu au benzina - si care sa ma opreasca sa ma legitimeze, si sa ma gindesc ca daca m-a legitimat pe mine, o sa-i legitimeze si pe altii, care se afla in strada, cu cine stie ce ginduri rele. Cred ca ar fi mai bine asa, decit sa nu gasesti pe nimeni pe strada, pe timpul noptii. Nu mai vorbesc despre incaierarile dintre bandele care-si disputa cercurile de influenta si de protectie in oras. Daca spuneti ca Politia nu recunoaste intotdeauna ca aceste conflicte exista, si ca se trage cu pistolul in cartiere, probabil ca o face ca sa nu se inregistreze cu evenimente deosebite. Eu cred ca un control mai puternic si mai aspru din partea Politiei de la nivel central ar trebui sa se desfasoare in teritoriu - si nu ma refer doar la Braila, ci si la alte judete".

"Eu, unul, ma simt in siguranta pe strada"

In ceea ce-l priveste, Rotaru sustine ca isi bazeaza aprecierile pe raportele de activitate ale Politiei, in care, din punct de vedere statistic, institutia respectiva sta bine. Si daca statisticile arata bine, de ce ar spune Rotaru ca situatia din teren sta prost? Ce daca, in acest caz, teoria ca teoria, dar practica ne omoara?! "Exista niste indicatori de performanta, pe baza carora se face analiza activitatii Politiei. Daca ne uitam peste acesti indicatori, nu se poate sa nu vedem ca, la unii indicatori, se obtin rezultate sensibil mai bune decit anul trecut. Eu nu pot sa ignor aceste date si sa spun ca este din ce in ce mai rau, pentru ca statistica este clara si indica faptul ca este mai bine, la multe dintre capitole, inclusiv la cel privind infractiunile cu violenta. Astea sint datele, indiscutabile. Ca perceptia cetateanului de pe strada este alta? Nu stiu, poate asta este perceptia celor care li s-a intimplat sa fie atacati sau li s-a furat ceva. Eu, unul, ma simt in siguranta pe strada, nu mi s-a intimplat niciodata nimic, indiferent la ce ora am umblat pe strada. In plus, ceea ce pot sa va spun este ca ATOP nu poate interveni, in nici un fel, in activitatea Politiei, nu ii poate da indicatii sau ordine, noi doar monitorizam activitatea acestor institutii, analizam rapoartele intocmite de ele si indeplinirea indicatorilor de performanta. Daca acesti indicatori au fost indepliniti, cum pot eu sa spun ca nu-si fac treaba? Ca este loc de mai bine, asta este cert", a comentat Rotaru, care are constiinta impacata din acest punct de vedere.

"Daca iesi noaptea din casa, trebuie sa-ti asumi si riscul de a fi atacat"

Si senatorul PSD Aurel Simionescu este convins ca situatia, in privinta sigurantei cetateanului, nu este mai rea decit pina acum. Mai mult, acesta este de parere ca, daca oamenii nu vor sa fie atacati noaptea, nu au decit sa se protejeze singuri si sa stea in casa, nu s-o caute cu luminarea si sa umble pe strazi. Simionescu merge mai departe si spune ca, in opinia sa, cetateanul simplu nu trebuie sa fie deranjat si sa se simta in pericol, pentru ca bandele de interlopi se ataca in strada, zi si noapte, pentru ca aceste atacuri nu-l vizeaza pe el, personal: "Nu cred ca lucrurile sint atit de grave, si ca infractionalitatea in Braila a evoluat in sus sau in jos. Cred ca am ramas cam la acelasi nivel, doar ca s-a trecut de la rafuielile personale la cele de grup. Nu trebuie sa exageram. In ansamblu, starea de siguranta sau de nesiguranta a cetateanului a ramas la o formula constanta. Si, la drept vorbind, in ceea ce priveste conflictele semnalate de presa, este vorba doar de reactia unor cetateni certati cu legea, care se lupta intre ei. Cetatenii care nu fac parte din gruparile respective nu sint in pericol, nu sint susceptibili sa fie atacati de aceste grupari. Cit priveste faptul ca oamenii nu se simt in siguranta pe strada, in timpul noptii, ce sa va spun, daca iesi noaptea din casa, trebuie sa-ti asumi si riscul de a fi atacat".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro