Mergi la conţinutul principal

Sgîrcitu s-a predat poliţiştilor care l-au prins

Dat în urmărire pentru că se sustrăgea mandatului de arestare preventivă emis, marţi, de Judecătoria Brăila, Titi Sgîrcitu a ajuns din nou după gratii. În timp ce acesta susţine că s-a predat de bunăvoie la Poliţie în seara zilei de 15 septembrie, oamenii legii spun că l-au prins în timpul raziilor desfăşurate cu ocazia acţiunii "Tunetul". Fratele său, Ionel, este încă în libertate, în cazul său măsura dispusă de instanţă nefiind definitivă. Cei doi au primit mandate de arestare la propunerea Parchetului, care îi acuză că au încălcat termenii liberării provizorii sub control judiciar, discutând cu martorii, victimele sau coinculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi. Deşi au fost prezenţi în sala de judecată, fraţii Sgîrcitu au dispărut înainte ca instanţa să se pronunţe, motiv pentru care au fost daţi în urmărire.

17titi2 Marţi seară, zeci de poliţiştii au împânzit oraşul, pentru a-l prinde pe Sgîrcitu Marţi seară, în jurul orei 19.00, Titi Sgîrcitu a sunat la redacţia cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi a anunţat că se va preda la Poliţie la ora 21.00, precizând că le-a spus acelaşi lucru şi poliţiştilor. În jurul orei 20.00, însă, zeci de poliţişti şi jandarmi au împânzit oraşul, în special zona centrală, unde erau echipaje la aproape fiecare colţ de stradă. Oamenii legii opreau în trafic toate autoturismele şi verificau cine se află în interiorul acestora, dar şi ce are fiecare în portbagaj. La ora la care fraţii Sgîrcitu trebuia să ajungă la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, în zonă au ajuns rudele lor, care le aduseseră acestora câteva bagaje. Soţia lui Titi Sgîrcitu ne-a spus că aceştia nu mai pot ajunge la Poliţie întrucât nu pot trece de filtrele din oraş, astfel că poliţiştii i-ar prinde înainte ca ei să ajungă să se predea, asumându-şi reuşita încarcerării lor. La ora 21.45, reporterii "Obiectiv" au reuşit să ia legătura, telefonic, cu fraţii Sgîrcitu, care au precizat că în urmă cu puţin timp au sunat la Poliţie şi i-au chemat pe oamenii legii să-i preia, într-un sfert de oră, de la o benzinărie de pe Şoseaua Buzăului. "I-am anunţat de la ora 18.00 că vrem să ne predăm şi dacă am văzut că sunt filtre i-am sunat din nou, ca să evităm orice conflict şi i-am rugat să vină la Petrom-ul de pe Şoseaua Buzăului, ca să ne preia de acolo. Dosarul ăsta este fabricat pentru că nu ni s-a adus la cunoştinţă care sunt martorii. Nouă ni s-a spus că nu avem voie să luăm legătura cu martorii, dar care sunt aceia, nu ştim, pentru că dumnealor în fiecare zi mai aduc un martor", ne-a spus Ionel Sgîrcitu. Aceleaşi acuze le-a adus şi Titi Sgîrcitu, care susţine că arestarea lor vine în urma unei situaţii abuzive deoarece Poliţia şi Parchetul nu le-au comunicat, până la sfârşitul lunii august, cine sunt martorii în dosar, martori aduşi după ce acesta a fost eliberat şi că, prin urmare, nu aveau de unde să ştie că vorbind cu cineva se poate considera că influenţează martorii. "Nu am ştiut cine sunt martorii în acel dosar şi nici acum nu ştiu. Cu fratele meu nu am stat de vorbă, pe el l-a sunat cineva şi i-a spus că în încăperea aia e şi un oarecare Titi. Care Titi, care încăpere, nu se ştie. I-am anunţat de la ora 18.00 că ne predăm fără probleme. Nu am ştiut până la ora aceea că suntem arestaţi pentru că am avut telefonul descărcat. S-a dat pronunţarea la ora 14.00 şi noi am plecat la ora 12.00 de acolo. Am avut treabă, nu trebuia să stau acolo pentru că am avocaţi aleşi, plătiţi. Avocatul mi-a adus la cunoştinţă la ora 18.00 şi atunci l-am sunat pe poliţistul la care am fost liberat sub control judiciar şi i-am spus că la ora 21.00 mă predau. Şi s-a făcut ora 21.00 şi trebuie să mă predau, dar nu pot să ajung din cauza a ce este în oraş, că nu vreau să mai fiu trântit pe jos", a precizat Titi Sgîrcitu.

În timpul discuţiilor telefonice cu fraţii Sgîrcitu, din curtea IPJ Brăila a ieşit un autoturism "Logan" de culoare albă, ce a revenit la sediu după aproximativ 20 de minute şi în care se afla Titi Sgîrcitu. De abia atunci familia fraţilor Sgîrcitu a aflat că Ionel a fost lăsat să plece acasă, în cazul său măsura pronunţată de instanţă nefiind definitivă, acesta având drept la recurs.

17titi3 Soţia lui Titi Sgîrcitu i-a adus acestuia bagajele în faţa Poliţiei, aşteptându-l să se predea Poliţiştii susţin că ei l-au prins pe Sgîrcitu, în timpul acţiunii "Tunetul"

Cu toate acestea, poliţiştii brăileni susţin că Titi Sgîrcitu nu s-a predat la Poliţie ci, dimpotrivă, a fost depistat în timp ce oamenii legii derulau acţiunea "Tunetul". În plus, imediat după ce a fost dat în urmărire la nivel naţional, la nivelul IPJ Brăila au fost constituite filtre pentru ca acesta să nu poată pleca din municipiu.

Oamenii legii i-au scăpat din ochi pe fraţii Sgîrcitu în jurul orei 12.00, înainte ca instanţa să ia o decizie în ceea ce priveşte propunerea Parchetului de revocare a măsurii liberării sub control judiciar şi înlocuire cu măsura arestării preventive în cazul ambilor fraţi. Prezenţi la Tribunal în dimineaţa zilei de marţi, Titi şi Ionel Sgîrcitu au plecat de acolo cu două ore înainte de pronunţare, astfel că poliţiştii nu aveau nicio bază legală ca să-i reţină pe cei doi. La ora 15.00, IPJ Brăila a intrat în posesia mandatelor de arestare preventivă şi, fiind căutaţi la domiciliu, s-a constatat că cei doi inculpaţi dispăruseră. În acest context, la nivelul inspectoratului s-au format mai multe echipe mixte din poliţişti rutieri, de la Ordine Publică şi Investigaţii Criminale, care au împânzit oraşul şi au desfăşurat activităţi pentru depistarea celor doi. Poliţia susţine că în jurul orei 21.00, Titi Sgîrcitu a fost depistat de poliţişti pe Şoseaua Buzăului, în zona Spitalului Judeţean, într-un autoturism aparţinând unui apropiat de-al acestuia. Sgîrcitu a fost condus la sediul Poliţiei şi apoi prezentat judecătorului, pentru confirmarea mandatului de arestare, în jurul orei 2.00 fiind încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. "Chiar dacă ar fi existat anumite informaţii din care să rezulte că acesta ar fi vrut să se predea, noi le puteam interpreta ca o modalitate de a induce în eroare organele de poliţie, ca să retragem forţele din teren şi el să poată fugi. Într-adevăr, jandarmul de serviciu de la Parchet i-a informat pe poliţiştii, când aceştia l-au prezentat pe inculpat la procuror, că a sunat o persoană care s-a recomandat a fi Titi Sgîrcitu şi care a zis că vrea să se predea, dar nu poate pentru că sunt prea multe filtre în oraş. Dar se putea preda primului echipaj, pentru că filtrele sunt tot ale Poliţiei", a declarat comisar şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila, cel împotriva căruia Titi Sgârcitu a depus o plângere la DNA.

17titi4 Sgîrcitu a fost prins în jurul orei 22.00 şi adus la Poliţie Fraţii Sgîrcitu au declarat recurs

Titi Sgîrcitu a declarat recurs împotriva măsurii arestării preventive în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 24.00, direct în faţa judecătorului la care a fost adus de poliţişti. Fratele său, Ionel, a declarat recurs în cursul zilei de ieri, prin avocat. Aşa cum ne-a precizat, din partea Judecătoriei Brăila, judecătorul Florin Niţă, deşi ambii fraţi au declarat recurs, situaţia lor este diferită. Astfel, în cazul lui Titi Sgîrcitu, Parchetul a solicitat revocarea măsurii de liberare sub control judiciar cu obligaţia de a nu părăsi localitatea, deoarece anumite condiţii nu erau îndeplinite încă de când se decisese liberarea sa condiţionată. Din acest motiv s-a decis că revocarea liberării condiţionate este executorie şi s-a putut emite din start mandat de arestare preventivă. În cazul lui Ionel Sgîrcitu, lucrurile stau altfel. Pentru el, Parchetul a solicitat înlocuirea măsurii de a nu părăsi localitatea cu o alta, adică cu cea a arestării, deoarece Ionel Sgîrcitu nu a îndeplinit condiţiile ce i s-au impus pe timpul aplicării acestei măsuri. "În cazul lui Ionel Sgîrcitu legiuitorul a prevăzut că recursul în această materie e suspensiv de executare. Instanţa nu poate emite mandat de arestare până nu trece termenul de 24 de ore în care se poate face recurs sau, dacă face recurs, până nu se pronunţă Tribunalul, în cazul în careTribunalul respinge recursul. Aşadar, Ionel Sgîrcitu nu poate fi arestat în acest moment, din cauza acestei probleme legislative", a precizat Florin Niţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro