Mergi la conţinutul principal

Sgîrcitu a încălcat termenii liberării condiţionate

* Parchetul a propus revocarea liberării faţă de Titi Sgîrcitu şi înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu măsura arestării preventive, faţă de ambii fraţi

După ce a fost arestat de trei ori, în mai puţin de trei săptămâni, ulterior fiind liberat provizoriu sub control judiciar, Titi Sgîrcitu riscă să ajungă pentru a patra oară după gratii. Asta pentru că nu şi-a respectat obligaţiile dispuse de instanţa care l-a pus în libertate şi a luat legătura cu martorii şi coinculpaţii în dosarele în care este cercetat. Şi fratele său, Ionel, inculpat într-unul din dosarele care l-au trimis după gratii pe Titi Sgîrcitu, a încălcat regulile dictate de judecători pentru că a comunicat cu acesta din urmă, cu care a stabilit chiar şi o întâlnire. În consecinţă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a propus revocarea liberării sub control judiciar, faţă de Titi Sgîrcitu şi înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu măsura arestării preventive, faţă de ambii fraţi. Lucrând cot la cot, procurorii şi poliţiştii, cu sprijinul tehnic al SRI, au reuşit să aducă probe suficiente că fraţii Sgîrcitu au încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile stabilite de instanţă. Totuşi, decizia finală va fi luată de Judecătoria Brăila, care a stabilit termen pe data de 1 septembrie. Până atunci, însă, fraţii Sgîrcitu au timp suficient să ajungă în orice colţ al lumii.
Potrivit anchetatorilor, Titi Sgîrcitu a încercat să influenţeze martorii, cu privire la declaraţiile pe care aceştia urma să le dea, şi înainte de a fi arestat, dar şi după liberare. De exemplu, în data de 19 iunie, a mers la locuinţa lui Stănel Corbu, unde se afla cel care a dat startul dosarelor întocmite pe numele lui Sgîrcitu, căruia i-a reproşat faptul că l-a reclamat la Poliţie, în condiţiile în care puteau ajunge la o înţelegere, promiţându-i că îi va "stopa cametele". Partea vătămată nu a fost de acord cu propunerea şi a încercat să plece, însă Sgîrcitu l-a avertizat că "lucrurile nu vor rămâne aşa, în sensul că el este cineva în Brăila şi nu are ce să îi facă". În aceeaşi zi, Titi a luat legătura telefonic cu alţi doi martori, pe care i-a atenţionat să aibă grijă ce declară în scris, la audieri, spunându-le "Să nu fi semnat că am făcut eu ceva!". După cum se arată în propunerea procurorilor, aceste fapte şi împrejurări au fost realizate în scopul influenţării părţii vătămate şi a doi martori oculari, pentru a zădărnici aflarea adevărului. Deşi consumate anterior arestării sale, discuţiile nu erau cunoscute la data admiterii cererii de liberare provizorie sub control judiciar, întrucât Corbu a fost audiat ulterior, iar interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice erau în plină desfăşurare în acea perioadă. Chiar şi după ce a stat aproape trei săptămâni în Arest şi a fost avertizat cu privire la obligaţiile ce îi revin, Sgîrcitu a continuat îşi facă de cap şi a intrat, din nou, în legătură cu martorii şi coinculpaţii în dosarele în care este cercetat. Cu toate că a aflat că Stănel Corbu era martor în dosarul în care fusese liberat provizoriu sub control judiciar, în luna iulie Sgîrcitu l-a sunat, iar acesta i-a relatat că a fost audiat, povestindu-i şi ce anume a declarat. După câteva zile, Titi a discutat telefonic cu un alt martor, zis "Cici", pe care l-a întrebat ce poliţist l-a audiat. Aflând despre cine este vorba, Titi Sgîrcitu l-a sunat pe lucrătorul din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, reproşându-i că "nu mă laşi deloc în pace" pentru că l-a chemat la audiere şi pe "Cici". Deşi tocmai aflase de la lucrătorul de caz că "Cici" avea calitatea de martor în dosar şi i se adusese la cunoştinţă interdicţia de a comunica cu martorii, Sgîrcitu l-a sunat din nou pe "Cici", spunându-i că este citat în calitate de martor. Mai mult, în data de 20 august, la IPJ s-a primit o informaţie conform căreia Titi Sgîrcitu se afla în prezenţa lui "Cici" la un restaurant de pe strada Frumoasei. Echipa operativă s-a deplasat la locul indicat însă l-au găsit doar pe Sgîrcitu, în prezenţa altor persoane, nefiind identificat în acea locaţie şi martorul respectiv, deşi la masă a fost găsit un tacâm în plus. La audieri, Titi Sgîrcitu a refuzat să declare împrejurările în care a ajuns la restaurantul respectiv şi cu cine s-a întâlnit acolo.

Sgîrcitu i-a ameninţat pe finii lui "Nicu Ţăranu"

La o săptămână după ce a ieşit din Arest, susţin surse judiciare, Titi Sgîrcitu l-a vizitat pe Iancu Nedelcu, zis "Nicu Ţăranu", audiat şi el ca martor într-unul din dosarele care-l incriminează pe Sgîrcitu. La locuinţa acestuia se aflau şi finii săi, şi ei implicaţi în anchete, ca parte vătămată şi, respectiv, martor. Iniţial, Sgîrcitu l-a sunat pe "Nicu Ţăranu" şi i-a cerut acordul să îl viziteze, acesta precizîndu-i că îi are în vizită pe finii săi. În ceea ce priveşte vizita, "Ţăranu" susţine că Sgîrcitu nu s-a întâlnit cu finii săi, întrucât ar fi discutat în curtea locuinţei, declaraţie contrazisă, însă, de spusele părţii vătămate. Aceasta a spus că Sgârcitu a intrat în bucătărie şi a întrebat-o ce are cu el şi de ce vrea să îl bage la puşcărie, ameninţând-o că "se va răzbuna". În luna august, "Ţăranu" l-a contactat telefonic pe Sgîrcitu pentru a-l informa că el şi soţia sa au fost citaţi ca martori în dosar, comunicându-i totodată şi numele poliţistului care a emis citaţia, camera, ora şi încadrarea juridică. Sgîrcitu a continuat discuţia, deşi ştia că are obligaţia de a nu comunica cu martorii, dialogând despre momentul când a fost în vizită la "Nicu Ţăranu" şi a intrat în conflict cu finii săi. Potrivit anchetatorilor, "reaua-credinţă a inculpatului reiese din faptul că s-a dus la domiciliul lui «Nicu Ţăranu», deşi chiar acesta îl avertizase în prealabil că finii săi erau la el, şi din subiectele abordate în discuţiile cu martorul Nedelcu Iancu (detalii despre dosarul penal şi starea conflictuală a inculpatului cu partea vătămată). Tot ca fiind de rea-credinţă este şi atitudinea sa din 10 august 2009 când, aflat în imediata vecinătate a locuinţei părţii vătămate şi văzînd-o pe aceasta conducându-i la poartă pe poliţişti, Sgîrcitu Titi s-a apropiat, pătrunzând pe partea carosabilă şi a simulat sau chiar i-a filmat pe lucrătorii de poliţie. Şi faptul că nu şi-a continuat deplasarea pe Bulevardul Panait Istrati pe sensul dinspre Grădina Publică, ci a întors autoturismul, trecând pe celălalt sens chiar pe lângă partea vătămată, denotă aceeaşi rea-credinţă".
În plus, prin apropierea de fratele său şi de Ionuţ Agheboaie, inculpat în primul dosar de şantaj alături de cei doi fraţi, Titi a încălcat şi obligaţiile de a nu se apropia de coinculpaţi şi de a nu comunica în niciun mod, direct sau indirect, cu aceştia sau cu martorii. Mai exact, pe data de 10 august, Sgîrcitu Titi a fost contactat telefonic de un cetăţean, din discuţie rezultând, fără dubii, că cei doi fraţi au comunicat indirect (prin acest intermediar) şi au stabilit să se şi întâlnească. Câteva zeci de minute mai târziu, Ionel l-a sunat pe cetăţeanul intermediar şi la întrebarea acestuia din urmă dacă "Titi-i acolo?", primul i-a răspuns afirmativ. Ca şi în cazul lui Titi Sgîrcitu, reaua-credinţă cu care Ionel a încălcat obligaţiile dispuse de instanţa de judecată reiese din faptul că, fără o justificare obiectivă, a comunicat şi s-a apropiat de coinculpaţi.
Reamintim că fraţii Sgîrcitu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, şantaj şi lovire sau alte violenţe. Totul a început în ziua de 7 iunie, când cei doi fraţi, împreună cu Ionuţ Agheboaie, au provocat scandal public în apropierea agenţiei Viziru a Raiffeisen Bank. Acolo, Titi şi Ionel l-ar fi bătut şi santajat pe Constantin Ciprian Geangu, de 29 de ani, care le datora bani la împrumuturi cu camătă, totalizând 8.000 de euro. Imediat după ce a fost arestat, în ziua de 23 iunie, la Poliţie s-au prezentat şi alte persoane care s-au plâns că au fost şantajate de Titi Sgîrcitu, pe numele acestuia fiind întocmite alte trei dosare penale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro