Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfinții Mucenici Chiric și mama sa, Iulita; Sfântul Cuvios Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei

Sfânta Muceniță Iulita a trăit și a pătimit în vremea împăratului roman Dioclețian (284-305 d.H.), prigonitorul creștinilor. Iulita a rămas vaduvă la scurt timp după nașterea fiului său, Chiric. Atunci când sângerosul Dioclețian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Muceniță Iulita și-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Acolo, însă, a fost încătușată și dusă înaintea judecătorului păgân, pentru că aflaseră că era creștină. Ca să o înduplece pe Iulita să-și lepede credința în Domnul Hristos, judecătorul l-a luat pe micuțul Chiric pe genunchi și i-a spus câteva cuvinte. Deși avea doar trei ani, Chiric a strigat: “Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!”

Auzind aceste cuvinte, judecătorul păgân, turbat de furie, l-a lovit pe copilaș cu piciorul, iar acesta s-a rostogolit pe treptele de piatră ale așezământului și și-a dat duhul. Mai apoi, după ce a fost supusă la chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul. Așa l-au preamărit pe Domnul micul Chiric și mama sa, Iulita.

Mai târziu, moaștele Sfinților Mucenici Chiric și Iulita au fost cunoscute drept făcătoare de minuni. O parte din sfintele moaște se află azi la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.
Categorie articol: 

Comentarii