Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfinţii Mucenici Hrisant, Daria şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Duminica Sfintei Cruci)

Sfântul Mucenic Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician roman. A trăit în secolul al III-lea d.H. Se spune că, după ce a citit Faptele Apostolilor, Hrisant a ales să fie botezat în religia creştină. Închinător la zei, Polemius a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca Hrisant să lepede credinţa în Hristos. După nenumărate încercări, patricianul şi-a silit fiul să o ia în căsătorie pe Daria, o tânără de neam ales, sperând că va jertfi iarăşi zeilor. Plin de râvnă, Hrisant i-a aprins şi Dariei dorul după Hristos.

După moartea tatălui său, Hrisant mărturisea pe faţă, tuturor, despre credinta în Domnul Iisus Hristos. Astfel că, fiind pârâţi prefectului Celerin, Hrisant şi Daria au fost daţi pe mâna tribunului Claudiu. Dumnezeu, însă, a fost cu ei, astfel încât primeau cu bucurie chinurile la care erau supuşi. Uimit de felul în care soţii răbdau suferinţele, Claudiu s-a creştinat împreună cu toată familia sa. Pentru aceasta, au primit, toţi, moarte de mucenic. Se spune că Daria a răbdat cu atâta curaj chinurile, încât păgânii strigau uimiţi: “Daria este o zeiţă!”

După ce au îndurat nenumărate torturi, Hrisant şi soţia sa, Daria, au fost îngropaţi de vii şi aşa L-au proslăţvit pe Domnul Hristos. Mai târziu, în locul în care au fost martirizaţi s-a zidit o biserică. Aceşti soţi creştini au trecut la Domnul în anul 283 d.H., la Roma, pe vremea domniei împăratului Numerian.
Categorie articol: 

Comentarii