Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi; Sf. Ierarh Grigorie, arhiepiscopul Alexandriei

Soţii Galaction şi Epistimi au vieţuit şi au pătimit în timpul crudului împărat roman Decius (249-253 d.H.), prigonitorul creştinilor. Ei s-au născut în cetatea Emesiei, din Fenicia romană. Mama lui Galaction, Levchipia, care fusese stearpă, a rămas însărcinată după ce a primit Sfântul Botez. Ea a trecut la cele veşnice când Galaction a împlinit vârsta potrivită pentru căsătorie. După naşterea lui Galaction, a primit botezul şi tatăl său, care fusese păgân.

Tatăl l-a logodit cu Epistimi, o fată de neam pagân. Galaction nu dorise să se căsătorească. A reuşit, astfel, să o convingă pe Epistimi că trebuie să se boteze în religia creştină şi, împreună, au ales calea călugăriei.

Potrivit cronicilor, cei doi nu au mai ieşit din mănăstirile lor şi nu s-au mai văzut unul cu celălalt decât înaintea morţii lor muceniceşti. Astfel, în timpul persecuţiei declanşate împotriva creştinilor, Galaction a fost adus înaintea judecătorului şi biciuit pentru credinţa sa nestrămutată în Domnul Iisus Hristos.

Când Epistimi a aflat că logodnicul ei, Galaction, este torturat pentru credinţă, a alergat la el şi l-a implorat să o primească să fie părtaşă chinurilor pentru Domnul. Şi astfel, plângând pentru biciuirea lui Galaction, Epistimi a fost biciuită şi ea cu sălbăticie. După alte chinuri îndurate, celor doi mărturisitori li s-au tăiat mâinile, picioarele şi apoi şi capetele. Şi astfel l-au proslăvit pe Domnul Hristos soţii creştini Epistimi şi Galaction.

 
Categorie articol: 

Comentarii